Whiting: Nem kell változtatni a kék zászlós szabályokon

Fotó: Singapore GP Media
Valtteri Bottas, Mercedes-AMG F1 W09 EQ Power+ at Formula One World Championship, Rd15, Singapore Grand Prix, Qualifying, Marina Bay Circuit, Singapore, Saturday 15 September 2018.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) Forma-1-es versenyigazgatója, Charlie Whiting szerint nem kell változtatni a kék zászlók alkalmazására vonatkozó szabályokon, habár Szingapúrban sok versenyző panaszkodott a lekörözöttekre.

A nagy forgalom még a versenyen győztes Lewis Hamiltonnak is problémát okozott egy alkalommal, amikor utolérte az előtte épp nagy csatában lévő Romain Grosjeant és Szergej Szirotkint.

Hamilton az eset során mintegy 4 másodperces előnyt veszített el Max Verstappennel szemben, a vezetést azonban végül meg tudta tartani.

A sportbírók csupán akkor kezdenek el kék zászlókat lengetni a lekörözötteknek, ha mögöttük a gyorsabb versenyző 1,2 másodpercre megközelítette őket – Valtteri Bottas pedig a futam során a rádión kelt ki ez ellen, mondván, egy olyan pályán, mint a szingapúri, ez nem megfelelő.

Whiting szerint viszont nincs semmi gond a szabályokkal, ha növelnék ezt az értéket, akkor a lassabb autók versenyét tennék tönkre.

„Tavaly ilyenkor még 1 másodperc volt, aztán egyeztettünk róla, és 1,2 másodpercben egyeztünk meg” – mondta Whiting a Motorsport.com kérdésére.

„Nem hiszem, hogy ennél feljebb kellene emelnünk, mert az a helyzet állhat elő, hogy a versenyzőnek túl hamar vissza kellene vennie, és sokkal több időt veszítene, mint kellene, hogy elengedje a másik autót. Ha mondjuk 1,4, vagy 1,6 másodpercre emelnénk, akkor a versenyzőnek hamar vissza kellene vennie, és nagyon sok időt veszítene – ezt nem szeretnénk, mert nem volna fair.”

Whiting azt mondja, Bottas volt az egyetlen, aki küszködött azzal, hogy 1,2 másodpercen belülre kerüljön egy másik versenyző, az ő esetében Nico Hülkenberg mögött.

„Szerintem teljesen észszerű elvárni azt, hogy 1,2 másodpercen belülre tudnak kerülni. Mindenkinek sikerült, kivéve Valtterinek” – mondta Whiting.

„Nem tudom, miért volt ez. Talán az autója nem volt pontosan olyan, mint szerette volna. Beszéltem vele korábban, és egyszerűen nem tudott közelebb menni. Ez nem a mi problémánk – mondom ezt úgy, hogy nem szeretném, hogy csúnyán hangozzon.”

„Mindenki másnak sikerült, szóval nem tudunk kivételezni vele.”

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Exkluzív F1-es videók!

Imádod a Forma-1-et? Megnézel mindent, ami kedvenc sportágadról szól? Akkor ne maradj le YouTube-csatornánk újdonságairól sem!