Wolff: Finomítani kell a sprintfutamos formátumon 2022-re - F1VILÁG.HU

Wolff: Finomítani kell a sprintfutamos formátumon 2022-re

HIRDETÉS
A Mercedes Forma-1-es csapatát irányító Toto Wolff szerint mindenképpen finomítani kell a sprintfutamos formátumon, ha 2022-ben még több helyszínen szeretnék alkalmazni azt.
NORTHAMPTON, ENGLAND - JULY 17: Max Verstappen of the Netherlands driving the (33) Red Bull Racing RB16B Honda leads the field into turn one at the start during the Sprint for the F1 Grand Prix of Great Britain at Silverstone on July 17, 2021 in Northampton, England. (Photo by Michael Regan/Getty Images)

Ahogyan arról lapunk is beszámolt, szinte biztos, hogy a következő idényben már hat versenyhétvégén is alkalmazzák a sprintkvalifikációs formátumot, mely idén debütált a száguldó cirkuszban.

Arról már az F1 elnök-vezérigazgatója, Stefano Domenicali is beszélt, az idei tapasztalatok alapján felülvizsgálják majd az újítást, a következő idényre pedig finomítanak rajta.

Úgy tudjuk, a pontozás mellett akár azon is módosíthatnak, hogy ne a sprintfutam, hanem a pénteki időmérő eredménye határozza meg a vasárnapi futam rajtsorrendjét is.

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke azt mondja, abszolút érti, miért törekednek arra, hogy több sprintfutamos hétvége legyen.

„Stefano tudja a legjobban a dolgokat kereskedelmi oldalról, azt gondolom, szakértője ennek” – mondta Wolff.

„És ő is ült ott, ahol most én ülök, most a másik oldalon van, és kereskedelmi szempontból minden azt diktálja, hogy több sprintfutamunk legyen, hiszen csak újabb érdekes eseményeket generálunk vele. Egyet pénteken, egyet szombaton, egyet pedig vasárnap. Szóval azt hiszem, értem ezt.”

Wolff ugyanakkor rámutatott, szerinte fontos lenne változtatásokat eszközölni – például a pontozást tekintve. Idén a szombati sprintfutamokon a győztes 3., a második helyezett 2., a harmadik helyezett pedig 1 pontot kap.”

„Ha több sprintfutamunk lesz, akkor talán a teljes formátumot felül kellene vizsgálni” – magyarázta. „Például, hogy mennyi pontot osszunk, tényleg csak a 3-2-1-es megoldással folytassuk, vagy osszunk pontokat egészen a 10. helyig anélkül, hogy nagyon elértéktelenítenénk az igazi versenyt. Szóval vékony a határvonal, megfelelő egyensúlyra van szükség.”

Bár a Mercedes-főnök korábban azt mondta, szerinte négy sprintfutamos hétvége elég kellene, hogy legyen, most úgy fogalmazott, kereskedelmi szempontból érthető, hogy többet szeretnének.

Hirdetés

„Ha Stefano azt mondja, több nézőt generál, ezáltal pedig képes a bevételszerzésre, és különleges versenyeket kreálhatunk, akkor követnünk kell azt, amit ő diktál.”

„De ott van bennem a hagyományőrző énem, mely azt szeretné, hogy a verseny vasárnap 2 vagy 3 órakor legyen. Talán el kell fogadnunk, hogy szükség van a formátum megváltoztatására, és kellenek a sprintfutamok. Szóval nem négy, és nem is nyolc hétvégéről van szó, akkor talán hattal állunk majd elő.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!