Wolff: Nyílt titok, hogy egy csapat jelentősen túlköltekezett tavaly! - F1VILÁG.HU

Wolff: Nyílt titok, hogy egy csapat jelentősen túlköltekezett tavaly!

HIRDETÉS
A Mercedes Forma-1-es csapatát irányító Toto Wolff szerint „nyílt titok” a paddockban, hogy az egyik rivális istálló „jelentős mértékben” túlköltekezett a 2021-es világbajnoki évad során.
SPIELBERG, AUSTRIA - JUNE 29:  Red Bull Racing Team Principal Christian Horner and Mercedes GP Executive Director Toto Wolff in the Team Principals Press Conference during practice for the Formula One Grand Prix of Austria at Red Bull Ring on June 29, 2018 in Spielberg, Austria.  (Photo by Mark Thompson/Getty Images)

Ahogyan arról lapunk is beszámolt, sajtójelentések szerint két csapat túllépte a meghatározott költségplafont az elmúlt évben. Úgy tudni, az Aston Martinról és a Red Bullról van szó, utóbbi csapat ráadásul jelentős mértékben költekezett túl, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) pedig jelenleg is vizsgálja az energiaital-gyárosokat.

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke állítja, nem tud arról, hogy átlépték volna a 145 millió dollárban meghatározott költségplafont tavaly, a Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff viszont azt mondja, az F1-es paddockban nyílt titok, hogy van egy istálló, mely jelentős mértékben túlköltekezett tavaly.

„Vicces, hogy Christian ezt mondja, mert hetek, hónapok óta vizsgálják őket, szóval talán nem beszél a pénzügyesével” – mondta Wolff a Sky Sports F1 televíziónak. „Csak a tények kedvéért: mindannyiunkat szorgalmasan vizsgáltak. Amennyire mi tudjuk, van egy csapat, mely kis mértékben szegett szabályt, inkább csak procedurális mértékben, és van egy másik csapat, mely masszívan átlépte a limitet, és ezt még mindig vizsgálják. Szóval nyílt titok ez a paddockban.”

Wolff szerint nem szabad elbagatelizálni az ügyet, a Mercedes ugyanis autójának teljesítményét volt kénytelen feláldozni, és szakemberektől kellett megválnia, hogy a megszabott költségplafon alatt maradjon.

„Nehézsúlyú, nagyon nehézsúlyú ez” – mondta az üggyel kapcsolatban. „Használt alkatrészeket kell használnunk. Nem azt visszük pályára, amit szeretnénk, és nem úgy fejlesztünk, ahogy szeretnénk. Több mint 40 embertől kellett megválnunk, akik rettentően hiányoznak a szervezetünkből – és óriási projekt volt, hogy megfeleljünk a költségplafonnak.”

„Nem tudom, hány tízmilliót kellett átstrukturálnunk, hogy a költségplafon alatt maradjunk. Ha pedig valaki nem teszi ezt meg, vagy a határokat feszegeti, minden millió, amit nem költesz el, óriási hátrány.”

A Mercedes-főnök azt mondja, ha a Red Bull valóban túlköltekezett tavaly, azzal idén, sőt, még 2023-ban is előnybe kerül.

„Ami a lényeg, hogy ha 2021-ben túllépted a határt, akkor 2022-ben is túl fogod. Ez pedig azt jelenti, hogy előnybe kerülsz 2023-ban. Ha igen, hogy a Red Bull egy ultrakönnyű kasztnit homologizált idén, akkor azt használni tudják jövőre. Szóval olyan eseménysorozat ez, mely három bajnoki szezonra is hatással lehet.”

Ha bebizonyosodik, hogy a Red Bull valóban jelentős mértékben megszegte a Forma-1 pénzügyi szabályzatát, komoly szankciókra számíthat, akár pontlevonással is sújthatják őket, ami a 2021-es világbajnokság végkimenetelére is hatással lehet.

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!