Friss hírek

31 milliárdos veszteséggel zárta a harmadik negyedévet a Forma-1

104 millió dolláros, azaz több mint 31 milliárdos veszteséget könyvelt el a 2020-as év harmadik negyedévében a Forma-1 tulajdonosa, a Liberty Media.

A vállalat bevételei 36 millió dollárral (közel 11 milliárd forinttal) csökkentek a tavalyi év ugyanezen időszakához képest, habár 3 versennyel többet rendeztek idén a harmadik negyedévben.

A Forma-1-et természetesen érzékenyen érintette a koronavírus-járvány: már az első negyedévben is mindössze 40 millió dolláros bevételre tett szert a száguldó cirkusz, a vírushelyzet azonban a második negyedévben gyakorolta a legnagyobb hatását, akkor mindössze 24 millió dollár bevételhez jutott a Forma-1, ráadásul versenyeket sem rendeztek ezen időszakban.

A harmadik negyedévben kezdődött el a világbajnokság, a 2020-as szezon első 10 versenyét rendezték ebben az időszakban. A bajnokság elindulásával a bevételek is jelentősen megnőttek: 597 millió dollár, azaz bő 180 milliárd forint folyt be a kasszába, ám ez az összeg 31 milliárd forinttal kevesebb a tavalyi év ezen időszakában mért bevételhez képest, ami 633 millió dollár, tehát 191,5 milliárd forint volt.

Ha a profitot nézzük, a Forma-1 a 2019-es év harmadik negyedévében 44 millió dollár pluszban zárt, idén viszont 104 millió dolláros, tehát több mint 31 milliárd forintos veszteséget könyvelt el.

„Az F1 elsődleges bevételei főleg a korlátozott versenyrendezői bevételek miatt csökkentek, a harmadik negyedév során egy kivétellel minden versenyről ki voltak tiltva a nézők” – áll az F1 közleményében.

„A versenyrendezők által fizetett alacsonyabb díjakat némiképp kompenzálta a három hónap alatt megrendezett versenyek számának növekedése. És biztosította a közvetítési jogokból származó jövedelmeket, és a helyszíni szponzorációs díjakat is ebben az időszakban.”

Mivel a tervezett 22 verseny helyett idén csak 17 futamot rendeznek, a TV-s jogdíjakból, illetve a szponzoroktól származó bevétel is alacsonyabb lesz.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

További cikkek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!