Friss hírek

A Forma-E bajnokának megszűnt a világ, amikor beült a Williamsbe

Egy apró, de a Forma-1 pilótapiaca számára talán nem elhanyagolható epizód zajlott le a Spanyol Nagydíj első szabadedzésén, amikor egy világbajnok ejtette meg debütálását a királykategóriában: Nyck de Vries gyorsan ráérzett a számára teljesen ismeretlen Williamsre.

De Vries a Williams idei egyik versenyzői ülésére is esélyes volt, ám a csapat végül az F1-es rutinnal rendelkező Alexander Albonra tette le a voksát, hiába lobbizott a Mercedes a saját programjába tartozó versenyző alkalmazása mellett.

A 2019-ben a Forma-2, tavaly pedig a Mercedes színeiben az elektromos széria, a Forma-E bajnoki címét is megnyerő 27 éves hollandnak korábban csak a fiatal pilóták év végi tesztjén volt lehetősége kipróbálni az F1-es technikát, most viszont versenyhétvége keretében is bemutatkozhatott, és bár csak egy óra állt rendelkezésére, gyorsan belerázódott az új közegbe.

Hirdetés
 

„Bevallom, nagyon ideges voltam az edzés előtt. Versenyzek és a bajnoki címért harcolok az F1-től távol, de a Forma-1-es hétvégén való debütálás egy különleges pillanat volt, hálás vagyok a lehetőségért” – fogalmazott de Vries, aki múlt vasárnap Berlinben még az FE-ben nyert futamot. „Amikor beül az autóba és beindul a motor, a versenyző számára minden más megszűnik létezni, az izgatottság elszáll és már képes a feladatára koncentrálni. Nem volt könnyű úgy megérkezni, hogy nem ismertem az autót és a gumikat sem, sőt valójában minden teljesen új volt, de hagytam magamnak időt az alkalmazkodásra, és szerintem jól teljesítettem. Mindig kritikus vagyok önmagammal, szóval úgy gondolom, hogy többet is kihozhattam volna belőle, de összességében elégedett vagyok a Williamsnél szerzett első tapasztalatommal.”

A holland a 18. helyen zárta az edzést, és egy tizeddel gyorsabb volt a csapatnál már harmadik szezonját töltő Nicholas Latifinél.

Dave Robson, a Williams vezető teljesítménymérnöke szintén elégedett volt a holland beugrásával. „Nyck kiváló munkát végzett az edzésen, hamar ráérzett az autóra és teljesítette a tervezett programot. Ezeket az autókat nem könnyű elvezetni, különösen ilyen magas aszfalthőmérséklet mellett, de ez nem okozott számára gondot, és gyorsan kiismerte a gumik viselkedését.”

Mivel a szabályok az idei évtől minden csapatot köteleznek arra, hogy két szabadedzésen fiatal pilótát ültessenek az autójukba, könnyen lehet, hogy De Vriesnek nem ez volt az utolsó beugrása idén, hiszen anyacsapata, a Mercedes számára is ő lehet majd az elsőszámú választás, de visszatérhet még a Williamshez is. A holland továbbra sem adta fel reményeit, hogy versenyzői szerződést kapjon a Forma-1-ben, hamarosan pedig fontos döntést kell hoznia karrierjében, hiszen a Forma-E-ből a szezon végén kiszáll a Mercedes, így mindenképpen új csapat után kell majd néznie.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!