Friss hírek

A költségcsökkentésen múlik a Honda F1-es jövője

AUSTIN, TEXAS - NOVEMBER 02: Third place qualifier Max Verstappen of Netherlands and Red Bull Racing celebrates in parc ferme during qualifying for the F1 Grand Prix of USA at Circuit of The Americas on November 02, 2019 in Austin, Texas. (Photo by Dan Istitene/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool  // AP-222MCNH9D1W11 // Usage for editorial use only //
Nem a sikerességen, sokkal inkább a költségeken múlik a Honda Forma-1-es jövője – a japán gyártó továbbra sem döntött arról, hogy 2020 után is a száguldó cirkuszban marad-e.

A Honda 2015-ben a McLaren motorpartnereként tért vissza a Forma-1-be, és bár a wokingi gárda oldalán eltöltött három év meglehetősen sikertelenül alakult, idén a Red Bull beszállítójaként már három versenyt is meg tudtak nyerni.

A Red Bullnál bizakodóak, hogy a Honda a következő szezont követően is a száguldó cirkuszban marad, ám végleges döntés még nem született.

„Elkezdtünk számolgatni, hogy mennyibe kerülnek majd a dolgok a jövőbeli szabályokkal” – mondta Masashi Yamamoto, a Honda F1-es ügyvezetője.

„Észrevettük, hogy jelenleg az összes autógyártónak nehéz dolga van, a környezet ugyanis egyre inkább eltolódik az elektromosság irányába. Szóval összegezzük a fejlesztési költségeket, és egyeztetéseket folytatunk házon belül.”

Arra a kérdésre, hogy a költségcsökkentés döntő tényező-e a folytatást illetően, a szakember hozzátette: „Való igaz, hogy a költségek jelentik a legfőbb kérdést. A győzelem az elsődleges prioritás. Amint eldöntjük, hogy részt akarunk venni a bajnokságban, egyszerűen csak a győzelemre törekszünk.”

„Pozitív dolog az, hogy jó eredményeket érünk el. De sokkal fontosabb, hogy meglegyen az egyensúly a költségeket illetően. Rengeteg pénzt fektettünk abba, hogy felgyorsítsuk a fejlesztéseinket, és felzárkózzunk a topcsapatokhoz. Most pedig azt tervezzük, hogy miképp tudnánk megtartani ezt a formát, ugyanakkor pedig csökkenteni a költségeket.”

Yamamoto elismerte, bár még nem zárkóztak fel teljesen riválisaikhoz, a folytatást tekintve létfontosságú, hogy csökkentsék a költségeket „minden területen”.

Korábban egyébként felmerült lehetőségként, hogy a jövőben egységesítenek bizonyos motoralkatrészeket a Forma-1-ben, ez pedig szintén hatással lehet a döntésükre.

„Ez is egy ötlet volt. De összességében még mindig le vagyunk maradva, szóval egy kicsit talán nehéz lenne egységes alkatrészeket használni. De ha ezt a példát vesszük, és az FIA azt mondja, hogy 2025-re be tud vezetni bizonyos egységes alkatrészeket, akkor talán ez is befolyásolhatja a döntésünket, hogy folytatjuk-e, vagy sem.”

„Hiszen ebben az esetben egy kicsit hosszabb távra tudunk tervezni a büdzsével.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

Ezeket is ajánljuk!

További hírek