A Mercedes leállt a fejlesztésekkel, de nem mondott le az idei vb-címről - F1VILÁG.HU

A Mercedes leállt a fejlesztésekkel, de nem mondott le az idei vb-címről

Nem ért még véget a Mercedes számára a 2021-es bajnoki küzdelem, hiába állt le idei versenyautójának fejlesztésével a Mercedes Forma-1-es csapata – mondta a vasárnapi súlyos vereség után Toto Wolff, a német istálló csapatfőnöke.

A Red Bull csapata Max Verstappen révén domináns győzelmet aratott a hétvégi Stájer Nagydíjon – a Mercedesnek esélye sem volt arra, hogy harcoljon a holland pilótával, az F1 mezőnye ráadásul jövő hétvégén is Spielbergben vendégeskedik.

Verstappen előnye 18 pontra nőtt az összetettben Lewis Hamiltonnal szemben, míg a Red Bull 40 ponttal előzi meg a Mercedest a konstruktőrök versenyében.

A versenyt követően Lewis Hamilton újságíróknak nyilatkozva azt mondta, muszáj lesz javítaniuk a teljesítményükön, és fejlesztésekre is szükségük lesz ahhoz, hogy harcolni tudjanak a Red Bull-lal a folytatásban.

A Sky Sports F1 televíziónak nyilatkozva viszont Toto Wolff csapatfőnök úgy nyilatkozott, a spielbergi volt „8 év után az első olyan verseny, ahol egyszerűen hiányzott a tempó, és látszott, hogy leálltunk a fejlesztésekkel az idei évre, mert úgy hisszük, hogy a következő évek nagyon fontosak”.

Később aztán Wolff kifejtette, „nagyon-nagyon nehéz” volt meghozni a döntést, hogy leállnak a W12-es modell fejlesztésével.

„Az új szabályok nemcsak a következő évre szólnak, hanem hosszabb távra – egy teljesen új koncepciójú versenyautó, és meg kell találni a megfelelő egyensúlyt” – magyarázta a szakember.

„Nagyjából mindenki már a jövő évi autóra fókuszál. Egyesek persze még hozhatnak újításokat. A Red Bullnak érkeztek kamionjai csütörtökön és pénteken is új alkatrészekkel. És őszintén szólva ez egy stratégia, ami sikeresnek bizonyul jelen állás szerint, mert ahogy láthattuk, a saját ligájukban autóztak a nyers tempót tekintve.”

Wolff kifejtette, az, hogy már nem fejlesztik tovább az idei modellt, nem jelenti azt, hogy lemondtak a 2021-es bajnokságról.

„A bajnokság nemcsak abból áll, hogy új aerodinamikai elemeket teszünk fel az autóra, hiszen egy ponton majd az olyan csapatoknak is, mint a Red Bull, akik még új alkatrészekkel érkeznek, át kell állniuk a jövő évi fejlesztésekre.”

Hirdetés

„Mindez azt jelenti, hogy nagyon-nagyon fontossá válik a beállítások kiaknázása, a gumikkal kapcsolatos munka, és annak optimalizálása, ahogy dolgozunk a pályán.”

„Semmi értelme nem lenne egy-két hétre, vagy egy hónapra visszatérni a jelenlegi autóhoz, mert semmit nem nyernénk vele ahhoz képest, amennyit nyerhetünk a 2022-es autóval.”

„De ahogy mondtam, közel sincs még vége. Egy nagyon nehéz hétvégénk volt itt, Ausztriában, nem volt lőszerünk a győzelemhez. De fogunk még futamokat nyerni idén, lesznek rajtelsőségeink is, és amennyire csak lehet, meg fogunk harcolni minden egyes győzelemért.”

Amikor Hamilton nyilatkozatáról kérdezték, aki a leintés után úgy fogalmazott, szükségük lesz fejlesztésekre a folytatásban, Wolff így felelt: „A versenyző mindig küzdeni fog mindennel, ami a rendelkezésére áll.”

„Beszélgettünk erről korábban, és ez egy nagyon racionális döntés. A fejlesztésekkel nem csökkenne a hátrányunk, az aerodinamikai hátrányunk olyan nagyságrendben, mint amennyibe ezek az új szabályok kerülnek. Tény.”

„Ahogy már mondtam, ők is le fognak majd állni egy ponton az aerodinamikai fejlesztésekkel, mert veszélyes lenne a jövő évi bajnokságra nézve. Szóval abszolút éles még a harc. Korábban sem ez volt a kedvenc pályán, és ma sem. Ez nem jelenti azt, hogy nem maradtak már lőszereink a folytatásra.”

Fotó: Mercedes

A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner egyébként a vasárnapi verseny után újságíróknak, köztük az F1Világ.hu munkatársainak nyilatkozva azt mondta, nem hiszi, hogy a Mercedesnek semmilyen újítása nem lesz a szezon további részére.

„Hogy mit csinálnak a Mercedesnél, az az ő dolguk. Mi magunkra fókuszálunk” – magyarázta a brit szakember.

„Azt azért nehezen hiszem, hogy a szezon végéig egyetlen új komponens sem kerül fel az autójukra.”

„Ahogy mondtam, minden, amit tehetünk, hogy a saját feladatunkra összpontosítunk. Nyilván egyfajta egyensúlyozás megy most az idei év és a következő szezon kapcsán, és ha ez azt jelenti, hogy egy kicsit keményebben kell dolgoznunk, akkor készen állunk rá!”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!