Az FIA tisztázta a defenzív versenyzés szabályait

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) szerdán hivatalos weboldalán tette közzé a 2012-es idényben érvényben lévő szabályokat, és egyben tisztázta a pályán való védekezésre vonatkozó regulákat is.


A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) szerdán hivatalos weboldalán tette közzé a 2012-es idényben érvényben lévő szabályokat, és egyben tisztázta a pályán való védekezésre vonatkozó regulákat is.

Mint ismert, a sportot irányító testület az elmúlt év végén döntött úgy, hogy szabályba foglalja a cikázás tiltását, így a versenyzők a pályán való csatározás közben nem térhetnek vissza az ideális ívre, miután azt pozíciójuk védése érdekében korábban elhagyták.

Szerdán az FIA kiadta a 2012-es évben érvénybe lépő Sportszabályzatot, mely kimondja, hogy a versenyzők valójában visszatérhetnek az ideális ívre, ám elegendő – egy autószélességnyi – helyet kell hagyniuk, ahogy megközelítik a kanyart.

A szövetség kiemeli, pozícióvédés érdekében csupán egy manőver megengedett.

„Tilos az egynél többszöri irányváltás pozícióvédéskor” – áll a szabálykönyvben. „Minden versenyző, aki visszatér az ideális ívre, miután azt korábban pozícióvédés érdekében elhagyta, legalább egy autószélességnyi helyet köteles hagyni saját autója, valamint a pálya széle között, ahogy megközelíti a kanyart.”

Az FIA emellett írásba foglalta, hogy – ahogyan arról a Motorsport Világtanács (WMSC) legutóbbi ülésén döntés született – a lekörözött autók a biztonsági autó pályára hajtásakor visszavehetik köreiket.

A versenybírók ezt egy felirattal jelzik majd a monitorokon, miszerint ’A lekörözött autók most előzhetnek’.

Amennyiben a feltételek – például az időjárási körülmények – nem teszik lehetővé az előzést, a lekörözött versenyzők nem vehetik vissza köreiket – erről a versenyigazgatóság dönt majd az adott pillanatban.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Exkluzív F1-es videók!

Imádod a Forma-1-et? Megnézel mindent, ami kedvenc sportágadról szól? Akkor ne maradj le YouTube-csatornánk újdonságairól sem!