Franciaország csak kétévente rendezne F1-es versenyt - F1VILÁG.HU

Franciaország csak kétévente rendezne F1-es versenyt

HIRDETÉS
Egy másik versenyrendező helyszínnel való évenkénti váltásban biztosítaná jövőjét a Forma-1-es versenynaptárban a Francia Nagydíj. A promóter szerződése az idei évben lejár, egyelőre pedig nincs még döntés arról, hogy a száguldó cirkusz jövőre is ellátogathat-e Le Castellet-be.
LE CASTELLET, FRANCE - JUNE 20: Max Verstappen of Netherlands and Red Bull Racing leads Lewis Hamilton of Great Britain into the first corner at the start of the F1 Grand Prix of France at Circuit Paul Ricard on June 20, 2021 in Le Castellet, France. (Photo by Clive Rose/Getty Images)

Ahogyan arról szerdai cikkünkben beszámoltunk, a Forma-1 vezetősége jelenleg is kőkeményen dolgozik azon, hogy összeállítsa a 2023-as versenynaptárat. Stefano Domenicali, a száguldó cirkusz elnök-vezérigazgatója azt mondta, szeretnének megfelelő egyensúlyt találni, hiszen rengeteg új helyszín érdeklődik a versenyrendezés iránt, emellett viszont fontos, hogy megtartsák a tradicionális pályákat.

A franciaországi Paul Ricard versenypálya 2018-ban hosszú kihagyás után először rendezhetett F1-es versenyt: a szervezők akkor egy 5 évre szóló szerződést írtak alá, mely az idei futamot követően lejár majd. A Forma-1-ben a tervek szerint már idén is 23 versenyt rendeztek volna, az Orosz Nagydíj törlésével azonban 22 futamosra csökkent a program – igaz, a hírek szerint jó esély van rá, hogy Szocsi helyett Katarba látogat majd el a mezőny.

Az pedig már korábban eldőlt, hogy 2023-ban újra tartanak Kínai Nagydíjat, Katar pedig ugyancsak versenyrendező lesz, és várhatóan Las Vegasban is futamot tartanak. A jelenlegi Concorde Egyezmény szerint 24 verseny megrendezésére van lehetőség egy idényen belül, szinte biztos tehát, hogy lesznek kieső futamok.

Az egyik búcsúzó helyszín Franciaország lehet, az elmúlt 5 évben a versenyt jelentős állami támogatásokkal rendezték meg, a hírek szerint pedig a Francia Nagydíj szervezői közvetlen kapcsolatban vannak Emmanuel Macron elnökkel, hogy az állam továbbra is járuljon hozzá a versenyrendezéshez. Lapértesülések szerint a promóter célja az, hogy kétévente rendezzenek F1-es futamot, tehát évenkénti rotációban egy másik helyszínnel.

Az egyeztetések már folyamatban vannak a Forma-1-gyel, és állítólag Domenicaliék is elfogadhatónak tartják az ötletet, különös tekintettel arra, hogy rengeteg ország érdeklődik a versenyrendezés iránt. Az F1 első embere a napokban úgy fogalmazott, annyi kérőjük akadt, hogy akár 30 futamból is állhatna a 2023-as naptár.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!