Költségplafon-ügy

„Ki hazudik?” – Tették fel a kérdést az Alpine csapatfőnökének a Piastri-üggyel kapcsolatban

Határozottan cáfolta Oscar Piastri állításait az Alpine Forma-1-es csapatát irányító Otmar Szafnauer. A szakember szerint nem igaz az, hogy egy bizarr helyzetben közölte az ausztrál pilótával, hogy lehetőséget adnak neki jövőre, Piastri pedig igenis hamis látszatot keltett azzal, hogy örült és hálálkodott a csapat döntése után.

Az elmúlt időszak legfőbb beszédtémáját kétségkívül Oscar Piastri esete szolgáltatta, az Alpine csapata ugyanis még a Magyar Nagydíjat követő héten jelentette be, a Forma-2-es sorozat tavalyi bajnoka veheti át az Aston Martinhoz távozó Fernando Alonso helyét 2023-ban. Pár órával a bejelentés után aztán Piastri közösségi oldalán közölte, nem fog az istállónál versenyezni a következő évadban.

Mint kiderült, ennek legfőbb oka az volt, hogy az ausztrál versenyző időközben – még július elején – megállapodást kötött a McLarennel, ahol Daniel Ricciardót váltja. Piastri ügyét a Forma-1 szerződésekkel foglalkozó bizottsága vizsgálta nemrég, mely végül megállapította, hogy a 21 esztendős versenyző Alpine-nal kötött megállapodása érvénytelen, így 2023-ban csatlakozhat a McLarenhez.

Hirdetés
 

Az ügy kapcsán Piastri hosszabb interjút adott az elmúlt hétvégén, ebben beszélt arról az általa „bizarrnak” titulált helyzetről is, amikor az Alpine csapatfőnök, Otmar Szafnauer közölte vele, versenyzési lehetőséget kap 2023-ban.

„Ez egy bizarr és nagyon dühítő jelenet volt. A csapat néhány tagja előtt történt, akik nyilván nem voltak képben a helyzettel kapcsolatban, és nem akartam jelenetet rendezni előttük” – magyarázta a versenyző. „De amint négyszemközt voltunk, mondtam Otmarnak, hogy mi a helyzet, és hogy ezt számos alkalommal elmondtam neki már korábban. Nagyon meglepő volt, hogy megtették azt a bejelentést.”

A Holland Nagydíj szombati sajtótájékoztatóján az Alpine főnökét egészen konkrétan megkérdezték arról, ki hazudik ebben a történetben, ő pedig leszögezte:  „Én soha nem hazudtam nektek. És nem is fogok. De azt el tudom mondani, megismételve, amit korábban mondtam, hogy Oscar a szimulátorban volt. Amikor végzett a szimulátorban, odamentem és szóltam neki a bejelentésről és gratuláltam neki. Ő mosolygott és azt mondta, ’köszönöm’.”

„Ott volt egy csoportnyi ember? Elárulom, hogy nem. Én voltam ott, a szimulátor technikusa, aki véletlenül épp ott volt a teremben. De ha láttak már ilyen szimulátort, akkor tudhatják, hogy egy elég nagy teremről van szó, mint ez itt. És hárman voltunk ott. Szóval nem volt ott egy csoportnyi ember. Egyáltalán nem volt bizarr. Mosolygott és azt mondta, ’köszönöm’.”

„Értesítettem őt, hogy ki fog menni a sajtóközlemény, és gratuláltam neki, hogy az Alpine versenyzője lett. Ő mosolygott, és azt mondta, ’köszönöm’. Semmi mást nem mondott.”

Az Alpine csapata várhatóan a napokban dönt arról, hogy felmenti-e Piastrit a további munkavégzés alól 2022-re, Szafnauer ugyanakkor világossá tette, hiába állítja azt a fiatal pilóta, hogy nem voltak lojálisak hozzá, Piastri valójában nagyon sokat köszönhet nekik.

„A mi lojalitásunk Oscar felé az volt, hogy teljesítettünk mindent, ami a megállapodásunkban volt, sőt. Beleértve 3500 km-t a tavalyi autóval, és megtettük őt tartalékversenyzőnknek. Amikor pedig a McLaren és a Mercedes megkérdezte, hogy megosztanánk-e őt, mint tartalékost, mivel nekik nincs, mi megengedtük neki. Mi fizettük őt! Ez volt a mi lojalitásunk Oscar felé.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

„Ki hazudik?” – Tették fel a kérdést az Alpine csapatfőnökének a Piastri-üggyel kapcsolatban
Ekkor lesz az F1-es időmérő Japánban, ne maradj le!
Vettel második hazai versenyeként éli meg a Japán Nagydíjat
Alonso egy „furcsa” napon végzett az első helyen Japánban

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!