Friss hírek

Hungaroring: Egyre esélyesebb a zárt kapus Magyar Nagydíj

Charles Leclerc, Ferrari, grid, Hungaroring
Egyre nagyobb az esély arra, hogy ha marad az augusztus 2-i dátum, akkor nézők nélkül rendezik majd meg a Forma-1-es Magyar Nagydíjat, de erről hivatalos döntés egyelőre nincs – ezt nyilatkozta az F1Világ.hu-nak Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója. A sportvezető elárulta, alternatív dátumról még nem esett szó, a száguldó cirkusz vezetésével pedig napi kapcsolatban állnak.

A koronavírus-járvány miatt nem tudták megrendezni a 2020-as idényre tervezett első 9 versenyt, a folyamatosan változó nemzetközi helyzet miatt pedig nem lehet tudni, mikor rajtol el a világbajnoki sorozat, és hogyan alakítják majd ki a versenynaptárat.

A Forma-1 vezetősége a minap tovább folytatta az egyeztetéseket a királykategória csapataival, a hírek szerint pedig jó esély van rá, hogy júliusban zártkapus versenyekkel kezdődik majd el a bajnokság. A nyitóversenynek Ausztria adhat otthont, és felmerült az is, hogy az angliai Silverstone-ban akár három futamot is megtartanak.

A DÁTUM MARADHAT, NÉZŐK VISZONT NEM LESZNEK?

A Hungaroring július 31. és augusztus 2. között látná vendégül az F1-es mezőnyt, a jelenlegi helyzet miatt azonban természetesen a mogyoródi futam megrendezése is kétséges.

A Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója, Gyulay Zsolt az F1Világnak adott exkluzív interjúban pénteken azt mondta, jelen pillanatban még készülnek az augusztus 2-i versenyre.

„Egyelőre tartja magát a dátum, nyilvánvalóan a hazai helyzettől függ majd, hogy egyáltalán lehet-e beutazást biztosítani a csapatoknak, lehet-e nézőket fogadni. Az osztrákok esetében is felmerült, hogy esetleg nézők nélkül tartsanak versenyt. Mi is minden megoldásra nyitottak vagyunk, meglátjuk, hogy hogyan alakul” – fogalmazott Gyulay. 

Arra a kérdésre, hogy egy nézők nélküli, augusztusi futamot preferálnának-e, vagy egy esetlegesen őszre halasztott versenyt, a szakember kifejtette: „Ez nagyon sok kérdéstől függ. Egyrészt nem 100 százalékig rajtunk múlik, egy promóternek nagyon rugalmasnak kell lennie. Az biztos, hogy a legfőbb kérdés az, hogy mennyien jönnének el? Nem vagyok biztos abban, hogy akik jegyet váltottak augusztusra, azok eljönnének ősszel is.”

„Ilyen szempontból nekünk nyilván jó lenne egy eredeti időpontban, nézőkkel megtartott futam. De jósolni nem szeretnék, hogy milyen lesz a hazai helyzet. Remélhetőleg május-júniusra enyhül a helyzet, de nyilvánvalóan több összetevője van annak, hogy engednek-e tömegrendezvényeket, és milyen feltételek mellett.

Fotó: Red Bull Racing

A Hungaroring elnök-vezérigazgatója lapunknak azt mondta, május végéig el kell dönteniük, hogy megtartják-e a versenyt az eredetileg tervezett időpontban, ugyanakkor egyre kevesebb esélyt lát arra, hogy nézőket tudnak majd fogadni nyáron.

„Ezt május végén látni kell. Viszonylag szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen fix pályával rendelkezünk, a létesítmény felkészült állapotban van. Ilyenkor már el szoktuk kezdeni az előkészületeket, szoktunk tartani operatív- és szervezőbizottsági üléseket, de ezek most mind halasztódnak.” 

„Egyre nagyobb esélyt látok arra, hogy ha marad az augusztus másodikai dátum, akkor nézők nélkül rendezünk versenyt.”

A Magyar Nagydíj szervezői természetesen napi kapcsolatban állnak a Forma-1 vezetőségével, Gyulay pedig utalt rá, a Liberty Media célja, hogy amennyiben erre mód van, minél több versenyt megrendezzen az év második felében.

„Rettenetesen nehéz döntés ez, mint ahogy nehéz döntés volt az olimpia elhalasztása is. Nyilván a jogtulajdonosnak nagyon fontos az, hogy minél több futam legyen megrendezve, és képernyőre kerüljön a Forma-1-es világbajnokság. Hiszen látjuk, hogy a sportcsatornák is gyakorlatilag élő sport nélkül nehezen tudnak élni. Ilyen szempontból még az is jobb, hogy nézők nélkül rendeznek futamokat. Erre természetesen mi is nyitottak vagyunk, ha a feltételeket lehet biztosítani, amiket az operatív törzs megállapít.”

ALTERNATÍV DÁTUMRÓL MÉG NEM ESETT SZÓ

Amikor a sportvezetőt arról kérdeztük, ha mégis halasztják a versenyt, milyen időpontban rendezhetik meg a Magyar Nagydíjat, kifejtette: „Ha a hazai időjárást vesszük figyelembe, nekünk azért még októberben is vannak rendezvényeink, vannak tesztek és futamok. Szóval ebből a szempontból, amíg az időjárás engedi. Persze vannak bizonyos feltételek, októberben nyilván jobb idő van Abu Dhabiban, mint nálunk. De nem gondolom azt, hogy olyan nagy a mozgástér ebben. Viszont kétségkívül ott van nekünk az augusztus, a szeptember, akár az október eleje is. Arról azonban még nem volt szó, hogy az eredeti időpont helyett máskor tartsuk meg a versenyt.”

Fotó: Red Bull Racing

„Azt gondolom, a Forma-1 nagyon-nagyon hamar fog reagálni az eseményekre. Most azért biztatóbb hírek jönnek akár Németországból, akár a közeli országokból, hiszen vannak enyhítések is már. De a magyar helyzetet még korai lenne megítélni. Nekünk persze az a feladatunk, hogy Forma-1-es futamot rendezzünk, erre is készülünk, főként mert ez az országnak is fontos turisztikai és gazdasági szempontból egyaránt.”

SZÉPEN FOGYTAK A JEGYEK

Gyulay Zsolt hozzátette, folynak az egyeztetések arról is, hogy amennyiben nézők nélkül rendezik meg a hungaroringi versenyt, hogyan birkóznak meg az elmaradó bevételekkel.

„Minden megoldás terítéken van. Folyamatosan egyeztetünk erről. Januárig, február elejéig nagyon jól álltunk időarányosan, szinte a tavalyi szinten voltunk, ami ugye rekord volt. Nagyon biztató volt, és nagyon örültünk, hiszen azt gondoltuk, a tavalyi év a csúcsok csúcsa. Nagyon úgy nézett ki, hogy meg tudjuk ismételni. Nyilván most teljes mértékben megállt a jegyvásárlás. Egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy ezeknek a jegyeknek az árát vissza kell fizetni majd,  ami természetesen óriási vérveszteség. Ettől függetlenül azt gondolom, hogy a magyar kormánnyal és a Liberty Mediával ki fogjuk találni azt a megoldást, ami jó a sportnak, a sportágnak és az országnak.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

További cikkek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!