Marko: Ez nem zsarolás, de a Red Bull F1-es jövője múlik a motorbefagyasztáson - F1VILÁG.HU

Marko: Ez nem zsarolás, de a Red Bull F1-es jövője múlik a motorbefagyasztáson

HIRDETÉS
A Forma-1 Bizottsága várhatóan hétfőn, azaz ma dönt arról, hogy befagyasztják-e a motorfejlesztéseket a száguldó cirkuszban 2022-től. A Red Bull jövője múlhat ezen.
IMOLA, ITALY - OCTOBER 31: Max Verstappen of the Netherlands driving the (33) Aston Martin Red Bull Racing RB16 on track during qualifying ahead of the F1 Grand Prix of Emilia Romagna at Autodromo Enzo e Dino Ferrari on October 31, 2020 in Imola, Italy. (Photo by Rudy Carezzevoli/Getty Images)

Ahogyan arról korábban az F1Világ.hu már beszámolt, Helmut Marko, a Red Bull motorsport-tanácsadója elárulta, megszületett a megállapodás köztük és a Honda között, így a japán gyártó év végi kivonulása után is az ő erőforrásaikat használnák a Forma-1-ben.

Ehhez azonban az kellene, hogy a motorfejlesztéseket befagyasszák a száguldó cirkuszban: erről várhatóan ma voksolnak majd az F1 csapatai.

„Mindent tisztáztunk. Elérkezett a pillanat. Mindenki a startvonalon áll. Ám addig nincs megállapodás, amíg nincs írásos dokumentum az FIA-tól, hogy a motorfejlesztések is leállnak” – mondta Helmut Marko. „Az FIA döntésére várunk. A megfelelő pontosítást jövő héten meg kell tenni.”

A szakember az Auto Motor und Sport című lapnak nyilatkozva hozzátette, nem zsarolni próbálják az FIA-t és az F1 vezetőségét, de a Red Bull jövője múlhat a motorbefagyasztáson.

„Van egy költségvetési plafon. Egyeztetünk a szigorításokról és a versenyzői fizetések csökkentéséről. Csak a motorokkal kapcsolatban lesz továbbra is minden szabad…”

„És úgy áll a helyzet, hogy az új motorszabályokat előrehoznánk 2025-re. Sajnos a jelenlegi motorok nagyon költségesek. Szóval nincs értelme annak, hogy még többet invesztáljunk bele.”

„Az F1 szempontjából is világos, hogy ez az értelmes döntés. A motorbefagyasztás a legfontosabb dolog.”

Marko világossá tette, ha nem tudnak egyezségre jutni, a Red Bull Racing és az AlphaTauri F1-es jövője veszélybe kerülhet.

„Ez azt jelentené, hogy a Red Bullnak drasztikusan újra kell gondolnia az F1-es helyzetet. Ez nem zsarolás. Ennek van értelme, financiális okai vannak. A motorbefagyasztás az egyetlen mód, hogy ezekkel a nem szerencsés erőforrásokkal folytassuk.”

Hirdetés

Arra a kérdésre, hogy van-e B-tervük, Marko hozzátette: „Nem, nincs.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!