Mazepin ülése is veszélyben lehet az orosz háború miatt - F1VILÁG.HU

Mazepin ülése is veszélyben lehet az orosz háború miatt

HIRDETÉS
Nem először kell a jövőt illető bizonytalanságban dolgoznia a Haas személyzetének: az orosz-ukrán háború éppen az amerikai csapatot érinti legsúlyosabban, amelynek névadó szponzora a péntekre az autókról el is távolított Uralkali.
AUTODROMO NAZIONALE MONZA, ITALY - SEPTEMBER 09: Nikita Mazepin, Haas VF-21 during the Italian GP at Autodromo Nazionale Monza on Thursday September 09, 2021 in Monza, Italy. (Photo by Andy Hone / LAT Images)

A Haas rövid F1-es története során más másodszor kerül bajba problémás főszponzora miatt: 2019-ben a Rich Energyvel való együttműködése ért véget viharos módon még a szezon vége előtt, a mostani helyzetnek pedig már komoly politikai szálai is vannak: a csapat az F1-es szereplés pénzügyi hátterének biztosítása érdekében tavaly megállapodott egy orosz vegyipari vállalattal, az Uralkalival, s azóta Oroszország nemzeti színei is feltűnnek az autón, az egyik ülést pedig a cég tulajdonosának fia, Nikita Mazepin foglalhatja el.

A háborús helyzetre reagálva azonban a barcelonai teszt pénteki napjára a Haas eltűntette az autókról és a kamionokról az Oroszországra és az Uralkalira utaló jeleket. Günther Steiner csapatvezető elmondása szerint ezt az Ukrajna és a helyzet iránti tiszteletből tették meg Gene Haas tulajdonossal egyetértésben, a jövő héten viszont komoly tárgyalások következnek a csapat és szponzor között a folytatás mikéntjét illetően.

„A tegnap reggeli történésen után szükségesnek éreztük megtenni ezt a lépést. Természetesen nem léptem volna ezt meg anélkül, hogy beszéltem volna Gene-nel. A Haas vezetőségével és a szponzorokkal együttműködve hoztuk meg a döntést. De a csapatra ez nincs hatással. Tegnap beszéltem velük és mindenkit biztosítottam arról, hogy nincs miért aggódniuk. Helyes döntést hoztunk, amivel egyértelműen állást foglaltunk. Tesztelni jöttünk ide, előbb ezt be akarjuk fejezni, és aztán majd meglátjuk a továbbiakat.”

A Haas és az Uralkali viszonya a szponzor által preferált pilóta, Mazepin sorsára is hatással lehet, erről azonban Steiner egyelőre nem akart véleményt mondani. „Ezt le kell tisztáznunk. De ebben országok kormányai a szereplők, és felettük nincs semmilyen hatalmam. Figyelnünk kell, hogyan alakul a helyzet Ukrajnában.”

„Csak az élet kihívásaiként tekintek ezekre” – folytatta, már a csapat életébe vissza-visszatérő szponzorgondokra reagálva. „Én meglennék a szponzorok nélkül is, nem keresem őket, de úgy alakul, hogy itt vannak. Amikor megkötöttük az szerződést az Uralkalival, ki gondolta volna, hogy egy év múlva háború lesz? Erre nem volt semmi ráhatásom. Idáig minden rendben ment köztünk, de az életben néha akkor is meg kell hoznunk bizonyos döntéseket, ha azok nem egyszerűek. Elénk sodródnak a problémák és boldogulnunk kell velük. Ami nem öl meg, az megerősít, és mivel már sokat szenvedtem, nagyon is erős vagyok!”

A második F1-es szezonjára készülő Mazepin az elmúlt két napban már nem állt a sajtó rendelkezésére, péntek délután azonban a sorsa körüli bizonytalanságok fényében a közösségi oldalán közzétett egy rövid üzenetet: „Nagyon nehéz idők ezek, és sok mindent nem tudok kontrollálni azok közül, amik elhangzanak és történnek. Ezért inkább arra koncentrálok, ami az én irányításom alatt van, vagyis keményen dolgozok és próbálom a legjobbamat nyújtani csapatomnak, a Haasnak. Nagy köszönet a megértésért és a támogatásért” – írta a 22 éves orosz.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!