Meghalt a versenyző, aki a Renault első F1-es győzelmét aratta - F1VILÁG.HU

Meghalt a versenyző, aki a Renault első F1-es győzelmét aratta

HIRDETÉS
80 esztendős korában elhunyt a korábbi Forma-1-es futamgyőztes, Jean-Pierre Jabouille.
Renault win, Jean-Pierre Jabouille,

A párizsi születésű autóversenyző 1975 és 1981 között 49 Forma-1-es versenyen állt rajthoz – a Tyrrell színeiben hazai környezetben, az 1975-ös Francia Nagydíjon mutatkozhatott be a királykategóriában, ám 1977-től egészen 1980-ig a Renault csapatával versenyzett a Forma-1-ben.

A francia istálló színeiben összesen két győzelmet szerzett, az elsőt épp Franciaországban, a pole pozícióból indulva – ez volt a Renault első győzelme az F1-ben. A diadal ráadásul nemcsak a francia márka számára jelentett mérföldkövet, de ez volt az első nagydíjgyőzelem turbómotoros autóval is.

Jabouille később, az 1980-as Osztrák Nagydíjon szerezte második, egyben utolsó Forma-1-es győzelmét. 1981-ben még rajthoz állt három versenyen a Ligier színeiben, ám egyiken sem tudott célba érni.

A 80 éves korában elhunyt autóversenyzőről az F1 elnök-vezérigazgatója, Stefano Domenicali is megemlékezett: „Szomorúan értesültem Jean-Pierre Jabouille haláláról. Rengeteget adott a motorsportnak és az F1-nek, és tisztelgünk emléke és eredményei előtt. Gondolatban családjával és barátaival vagyunk ebben a szomorú időszakban.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!