Friss hírek

Mercedes: Nem könnyíthetjük meg túlságosan az új motorgyártók dolgát

A Mercedes Forma-1-es csapatát irányító Toto Wolff szerint a sportba esetlegesen megérkező új motorgyártók nem kaphatnak „szabadkártyát” ahhoz, hogy rögtön nyerni tudjanak a száguldó cirkuszban.

Ahogyan arról nemrég lapunk is beszámolt, a tervek szerint 2026-tól életbe lépő új motorszabályok több gyártót is a sportba csábíthatnak.

Úgy tudjuk, a Volkswagen-csoport novemberben dönt arról, hogy két márkájával, az Audival és a Porschéval megérkezik a Forma-1-be. Utóbbi vállalat motorsport-főnöke a minap megerősítette, lassan valóban minden összeáll ahhoz, hogy néhány éven belül csatlakozzanak a királykategóriához.

A Porsche viszont pontosan tudja, nem várhat sokáig a döntéssel, hiszen az F1-hez való csatlakozás esetén mihamarabb el kell kezdeniük dolgozni a projekten.

Bár a Mercedesnél örömmel fogadják az új gyártók megérkezését, Toto Wolff szerint fontos, hogy ne kössenek túl sok kompromisszumot annak érdekében, hogy megkönnyítsék az újonnan belépők dolgát.

„Azt gondolom, nagyszerű, hogy ilyen erős motorgyártók mutatnak érdeklődést a sport iránt. Nyilván egyik autógyártó sem szeretne megérkezni, és olyan helyzetben találni magát, hogy nem versenyképes, ezért egy olyan rendszerre van szükség, ami minimalizálja az efféle kockázatot” – mondta Wolff.

„Másfelől viszont az F1 a bajnokok ligája, és senki sem várhatja azt, hogy belép a bajnokok ligájába, és rögtön a döntőbe kerül, majd hazamegy a nagy trófeával. Mi hosszú ideje itt vagyunk már, rengeteg pénzbe, vérbe és verítékbe, illetve borzasztó eredménybe került, hogy eljussunk oda, ahol most tartunk.”

„Elég csak megnézni a Mercedes gyári csapatának első három évét. Vagy a Honda borzasztó éveit, amivel szembe néztek, esetleg a Renault nehéz napjait. Mindannyiunknak fel kellett küzdenünk magunkat ahhoz, hogy versenyeket és bajnoki címeket nyerjünk. Szóval megfelelő egyensúlyt kell találni ahhoz, hogy új motorgyártókat csábítsunk a sportba.”

Wolff azt mondja, több korábbi motorgyártó is elkövette azt a hibát, hogy úgy lépett ki az F1-ből, hogy nem adott elég időt ahhoz, hogy sikerre vigye projektjét.

„Azt gondolom, mindenki tudja, hogy nem lehet csak úgy megérkezni és hódítani, időt kell adni ennek” – mondta a Mercedes-főnök. „És ez az, amit korábban több motorgyártó is félreértett.”

„Ha megnézzük a Toyotát, a Hondát és a BMW-t, akkor láthatjuk, hogy a rengeteg pénz és erőforrás irreleváns, ha nem adsz elég időt a projektnek. Szerintem, aki csapatként vagy erőforrásgyártóként csatlakozik a Forma-1-hez, meg kell, hogy értse ezt. Időre van szükség. És ez teszi annyira vonzóvá a sportot, hogy nem könnyű győzni.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!