Friss hírek

Nagyon megkönnyebbült a Red Bull, hogy 2025 végéig marad a Honda

Óriási megkönnyebbülést jelent a Red Bull Forma-1-es csapata számára az, hogy sikerült megállapodniuk a Hondával, és így a japán gyártó egészen 2025 végéig ellátja őket erőforrásokkal. Az energiaital-gyárosok eközben gőzerővel dolgoznak saját motorrészlegükön.

A Honda eredetileg kivonult a Forma-1-ből a 2021-es szezont követően, ám már ekkor tudni lehetett, a japánok továbbra is együttműködnek a Red Bull Racinggel és az AlphaTaurival, hiszen bejelentették, még évekig technikai segítséget nyújtanak a két F1-es istállónak. Mint ismert, a Red Bull felvásárolta a Honda V6-os erőforrásainak szellemi tulajdonát, a japán vállalat pedig eredetileg 2023 végéig nyújtott volna támogatást az osztrákoknak – ebbe pedig a motorok gyártása is beletartozott. Augusztusban azonban a felek bejelentették, együttműködésüket 2025 végéig meghosszabbították, eldőlt tehát, hogy a Honda lényegében az új motorszabályok érkezéséig ellátja erőforrásokkal a Red Bull csapatait.

Az új megállapodás nélkül a Red Bullnak saját magának kellett volna legyártania a motorokat 2023-tól, ami Dr. Helmut Marko elmondása szerint óriási nehézségeket okozott volna.

Hirdetés
 

„Hála az égnek változott az álláspont a Hondánál. Eredetileg magunknak kellett volna összeszerelnünk a motorokat 2023-tól. De ehhez szükség lett volna tartalékalkatrészekre, és a beszállítók 90 százaléka Japánban van” – mondta a Red Bull motorsport-tanácsadója a Motorsport-Total.com című internetes portálnak nyilatkozva. „Hála az égnek felülvizsgálták ezt, máskülönben problémát jelentett volna technikailag, logisztikailag, de még nyelvezetileg is! Most a Honda 2025 végéig gyártja nekünk a motorokat.”

Az új együttműködés alapján a Honda egyedül gyártja a motorokat, ami amiatt fontos, hogy a Red Bull 2026-ban új motorgyártóként tevékenykedhessen az F1-ben, és élvezhesse ennek valamennyi előnyét.

„Plombálva kapjuk a motorokat, nem nézhetünk beléjük. Ez fontos szempont az új motorgyártói státuszunkkal kapcsolatosan is 2026-ra. Egy dobozban kapjuk őket, ha pedig bármilyen probléma van, csak a Honda szerelői dolgozhatnak a motoron.”

A legfrissebb hírek szerint egyébként a Red Bull közel áll ahhoz, hogy mindenben megállapodjon az F1-hez 2026-ban csatlakozni kívánó Porschéval, az energiaital-gyárosok pedig jelenleg is gőzerővel dolgoznak saját, Milton Keynes-i motorrészlegükön. Marko azt mondja, ha sikerül megállapodniuk a Porschéval, azonnal neki tudnak látni a feladatnak.

„Már most 300 alkalmazottunk van. Ők kizárólag a 2026-os szabályoknak megfelelően dolgoznak. Ha egy új gyártó érkezik, együtt tudunk működni velük. Használni tudják a létesítményeinket, ami újabb bónuszpont. Ha érkezik egy új gyártó, azonnal lesz egy új motorgyár hat működő próbapaddal. Minden, ami ott van, a lehető legmodernebb.”

A Porsche egyébként hétfőn újabb jelét adta annak, hogy 2026-ban csatlakozik a Forma-1-hez. Erről az alábbi cikkben írtunk nemrég.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Nagyon megkönnyebbült a Red Bull, hogy 2025 végéig marad a Honda
Szabályt szeghetett a Red Bull, súlyos büntetést követel a Ferrari és a Mercedes
Ricciardo csak az F1-re fókuszál, „reális opció”, hogy tartalékos lesz jövőre
Albon nemigen hitt a gyors visszatérésben, de úgy érzi, készen áll

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!