Nagyon megkönnyebbült a Red Bull, hogy 2025 végéig marad a Honda - F1VILÁG.HU

Nagyon megkönnyebbült a Red Bull, hogy 2025 végéig marad a Honda

HIRDETÉS
Óriási megkönnyebbülést jelent a Red Bull Forma-1-es csapata számára az, hogy sikerült megállapodniuk a Hondával, és így a japán gyártó egészen 2025 végéig ellátja őket erőforrásokkal. Az energiaital-gyárosok eközben gőzerővel dolgoznak saját motorrészlegükön.
LE CASTELLET, FRANCE - JULY 23: Max Verstappen of the Netherlands driving the (1) Oracle Red Bull Racing RB18 leaves the garage during qualifying ahead of the F1 Grand Prix of France at Circuit Paul Ricard on July 23, 2022 in Le Castellet, France. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)

A Honda eredetileg kivonult a Forma-1-ből a 2021-es szezont követően, ám már ekkor tudni lehetett, a japánok továbbra is együttműködnek a Red Bull Racinggel és az AlphaTaurival, hiszen bejelentették, még évekig technikai segítséget nyújtanak a két F1-es istállónak. Mint ismert, a Red Bull felvásárolta a Honda V6-os erőforrásainak szellemi tulajdonát, a japán vállalat pedig eredetileg 2023 végéig nyújtott volna támogatást az osztrákoknak – ebbe pedig a motorok gyártása is beletartozott. Augusztusban azonban a felek bejelentették, együttműködésüket 2025 végéig meghosszabbították, eldőlt tehát, hogy a Honda lényegében az új motorszabályok érkezéséig ellátja erőforrásokkal a Red Bull csapatait.

Az új megállapodás nélkül a Red Bullnak saját magának kellett volna legyártania a motorokat 2023-tól, ami Dr. Helmut Marko elmondása szerint óriási nehézségeket okozott volna.

„Hála az égnek változott az álláspont a Hondánál. Eredetileg magunknak kellett volna összeszerelnünk a motorokat 2023-tól. De ehhez szükség lett volna tartalékalkatrészekre, és a beszállítók 90 százaléka Japánban van” – mondta a Red Bull motorsport-tanácsadója a Motorsport-Total.com című internetes portálnak nyilatkozva. „Hála az égnek felülvizsgálták ezt, máskülönben problémát jelentett volna technikailag, logisztikailag, de még nyelvezetileg is! Most a Honda 2025 végéig gyártja nekünk a motorokat.”

Az új együttműködés alapján a Honda egyedül gyártja a motorokat, ami amiatt fontos, hogy a Red Bull 2026-ban új motorgyártóként tevékenykedhessen az F1-ben, és élvezhesse ennek valamennyi előnyét.

„Plombálva kapjuk a motorokat, nem nézhetünk beléjük. Ez fontos szempont az új motorgyártói státuszunkkal kapcsolatosan is 2026-ra. Egy dobozban kapjuk őket, ha pedig bármilyen probléma van, csak a Honda szerelői dolgozhatnak a motoron.”

A legfrissebb hírek szerint egyébként a Red Bull közel áll ahhoz, hogy mindenben megállapodjon az F1-hez 2026-ban csatlakozni kívánó Porschéval, az energiaital-gyárosok pedig jelenleg is gőzerővel dolgoznak saját, Milton Keynes-i motorrészlegükön. Marko azt mondja, ha sikerül megállapodniuk a Porschéval, azonnal neki tudnak látni a feladatnak.

„Már most 300 alkalmazottunk van. Ők kizárólag a 2026-os szabályoknak megfelelően dolgoznak. Ha egy új gyártó érkezik, együtt tudunk működni velük. Használni tudják a létesítményeinket, ami újabb bónuszpont. Ha érkezik egy új gyártó, azonnal lesz egy új motorgyár hat működő próbapaddal. Minden, ami ott van, a lehető legmodernebb.”

A Porsche egyébként hétfőn újabb jelét adta annak, hogy 2026-ban csatlakozik a Forma-1-hez. Erről az alábbi cikkben írtunk nemrég.

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!