Óvást helyeztek kilátásba a riválisok, meghátrált a Mercedes - F1VILÁG.HU

Óvást helyeztek kilátásba a riválisok, meghátrált a Mercedes

HIRDETÉS
A Mercedes Forma-1-es csapata a Kanadai Nagydíj szombati napjára eltávolította az autójának padlólemezére szerelt második merevítőrudat, miután a rivális csapatok megkérdőjelezték annak legalitását.
2022 Canadian Grand Prix 2022, Friday - LAT Images George Russell

Azt követően, hogy a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) egy új technikai direktívát juttatott el az F1 csapatainak a delfinezés jelenségének visszaszorítása végett, az istállók engedélyt kaptak arra is, hogy egy második merevítőt helyezzenek el versenygépeik padlólemezére.

A Mercedes volt az egyetlen csapat, mely élt ezzel a lehetőséggel, ők George Russell versenygépén próbáltak ki egy átmeneti megoldást még pénteken, ez azonban felkeltette a rivális csapatok figyelmét, azok ugyanis megkérdőjelezték, hogy a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) a megfelelő procedúrákat követte, amikor engedélyezte az extra merevítők felhelyezését.

Bár a szövetségnek joga van ahhoz, hogy a biztonság növelése érdekében változtasson a szabályokon, valójában ez nem történt meg hivatalosan. Az FIA által kiadott technikai direktíva tehát ellentétes volt azzal, amit a technikai szabályzat előír – mely csupán egyetlen merevítő elhelyezését teszi lehetővé.

A rivális csapatok ezért úgy találták, ha a Mercedes az időmérőn is használja a második merevítőelemet, úgy lehetőségük lett volna arra, hogy óvást nyújtsanak be a német istálló ellen. Ezen a véleményen van Otmar Szafnauer, az Alpine csapatfőnöke is.

„Ami a folyamatot illeti, ez egy technikai direktíva – és mint jól tudjuk, a technikai direktívák nem szabályok” – fogalmazott. „Szóval könnyen lehet, hogy ezt a megoldást nem kellene használni az időmérőn és a versenyen. Ha a csapatok használják ezeket a merevítőket, el tudom képzelni, hogy óvás lesz a vége. Mert jelen állás szerint ellentétes a szabályokkal.”

„Nekünk egyértelműen nincs ilyenünk. És sajnos, ha van egy extra merevítő, akkor alacsonyabbra lehet engedni az autót, ami előnyökkel jár.”

A Mercedes pedig nem kívánta megkockáztatni, hogy a rivális csapatok óvást nyújtsanak be, ezért a harmadik edzést megelőzően eltávolították a második merevítőt Russell autójáról.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!