Friss hírek

Reagált Hamilton szavaira az F1: Nem üzleti okokból küldték pályára a versenyzőket

A Forma-1 elnök-vezérigazgatója, Stefano Domenicali leszögezte, nem üzleti megfontolásból küldték pályára a versenyzőket a biztonsági autó mögött, hogy végeredményt hirdethessenek a Belga Nagydíjon.

A kedvezőtlen időjárási körülmények miatt az F1 mezőnye nem tudott érdemi versenyt produkálni Spa-Francorchamps-ban, ám mintegy háromórányi várakozás után a versenyzőket újra pályára küldték a biztonsági autó mögött – majd néhány kör után piros zászlóval ismét megszakították a futamot.

Végül ezen pár kör alapján hirdettek végeredményt, a versenyzők pedig a megszokott pontmennyiség felét kapták.

A 3. helyen végző Lewis Hamilton a futam után kifakadt, szerinte pusztán azért küldték pályára őket, hogy végeredményt tudjanak hirdetni. A címvédő később közösségi oldalán is üzent: azt írta, nagyon sajnálja a rajongókat, és teljesen egyértelmű volt, hogy az időjárás nem lesz jobb később sem.

Stefano Domenicali viszont cáfolta, hogy a versenyirányítás döntésében bármiféle üzleti megfontolás szerepet játszott.

„Amikor azt hallom, hogy üzleti dolgok vannak a döntés miatt… Egyáltalán nem igaz, mert amikor mi versenyzésről beszélünk, felelősségünk van. Van egy tiszta folyamat, és a kereskedelmi dolgok nem kapcsolódnak hozzá” – mondta a szakember.

Arra a kérdésre, hogy az F1 megkapta-e volna a teljes jogdíjat egy végeredmény nélküli verseny esetén is, Domenicali így felelt: „Abszolút. Ezért mondom azt, hogy teljesen téves kereskedelmi megfontolásról beszélni.”

Domenicali hozzátette, teljes mértékben támogatta Michael Masi versenyigazgató döntését abban, hogy várjanak a megfelelő időjárási körülményekre, majd leintsék a futamot, nem sokkal azt követően, hogy hivatalosan elkezdték.

„Az emberek szempontjából sajnálatos a helyzet, hiszen mindenki egy igazi versenyt akar látni. De azt gondolom, a versenyirányítás abszolút helyes döntéseket hozott.”

„Megvolt az akarat a versenyzésre. És amint információ érkezett, figyelemmel kísértem a helyzetet. Volt egy „ablak” arra vonatkozóan, hogy javulhat az időjárás a versenyzéshez.”

„És amint újraindították, elég egyértelműek voltak az álláspontok, és közben újabb előrejelzés is érkezett, miszerint nem volt lehetséges a versenyzés. Bár mindenki csalódott, szerintem helyesen kezelték a helyzetet.”

Domenicali azt mondja, meg fogják vitatni a szervezőkkel, hogy visszatérítik valahogy a jegyárakat, ám ebben nem ők az illetékesek.

Az F1 első embere megerősítette, az nem volt lehetséges, hogy hétfőn tartsák meg a futamot.

„Sem logisztikailag, sem egyéb okok miatt nem lehetett másnapra áttenni a futamot, beleértve a sportbírók és egyéb dolgok elérhetőségét. Természetesen megfontoltuk ezt is, de nem volt lehetséges. A promóterek is figyelemmel kísérték a döntési folyamatot, szóval ők sem voltak kizárva belőle.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

További cikkek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!