Friss hírek

Valaki szivárogtat, belső vizsgálatot szorgalmaz az FIA-nál a volt F1-es versenyző

Alapos belső vizsgálatot kellene indítania a Nemzetközi Automobil Szövetségnek (FIA), hogy kiderüljön, hogyan kerülhetett nyilvánosságra jóval a hivatalos bejelentés előtt az, hogy az Aston Martin és a Red Bull megszegte a Forma-1 financiális szabályait 2021-ben – véli Ralf Schumacher.

A hírről először a német sajtó számolt be még a Szingapúri Nagydíj pénteki napján, az FIA pedig erre reagálva rövid közleményt adott ki, melyben túlzó és megalapozatlan spekulációkról beszélt. A sportot irányító testület eredetileg a szingapúri versenyt követő szerdán hozta volna nyilvánosságra, mire jutott a csapatok pénzügyi beszámolóinak elemzése során – ez azonban végül csak hétfőn történt meg.

Végül kiderült, az Aston Martin és a Red Bull valóban megszegte a költségplafonra vonatkozó szabályokat: míg előbbi istálló csak adminisztrációs jellegű hibát vétett, az energiaital-gyárosok ténylegesen túlköltekeztek. Hogy pontosan mennyivel, az egyelőre nem derült ki, ám az biztos, hogy a költséglimitet kevesebb mint 5 százalékkal lépték túl.

Hirdetés
 

A korábbi Forma-1-es versenyző, Ralf Schumacher szerint nemcsak a csapatoknak kell a körmére nézni, hanem bizony az FIA jobban tenné, ha saját háza körül is elkezdene sepregetni, szerinte ugyanis elfogadhatatlan, hogy bizalmas információk kerültek illetéktelen kezekbe.

„Az FIA-nál dolgozó hölgyeknek és uraknak most alapos vizsgálattal kellene szembenézniük, hogy ez hogyan is fordulhatott elő” – mondta a német ex-versenyző az F1-Insider című lapnak. „Ha a Red Bull tényleg megszegte a szabályokat, akkor arányos büntetéssel kell sújtani őket. De, amit az FIA csinált, az elfogadhatatlan.”

„Képzeljék csak el azt, ha a pénzügyminisztérium rendre tájékoztatna bizonyos vállalatokat a versenytársaiknál éppen zajló vizsgálatokról. Ez bűncselekmény lenne!”

Schumacher ezért azt reméli, az FIA alapos belső vizsgálatot indít majd a történtek tisztázása érdekében: „Mindent átlátható módon nyilvánosságra kell hozni, bármiféle szabálysértés esetén pedig az FIA-nál dolgozó hölgyeket és urakat ennek megfelelően kell megbüntetni.” 

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Valaki szivárogtat, belső vizsgálatot szorgalmaz az FIA-nál a volt F1-es versenyző
Ricciardo a McLarenről: Volt egy olyan sejtésem, hogy valami készül
Verstappent választották az év autóversenyzőjének
FIA-elnök: A Red Bull fair büntetést kapott, noha a riválisok vért akartak!
Verstappen elárulta, melyik volt a leggyengébb hétvégéje idén
Wolff: Senki más nem fog nyolc világbajnoki címet szerezni

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!