A Forma-1 meg akarja tartani az elmaradó versenyeket

portraits of drivers in the melbourne walk, RAIKKONEN Kimi (fin), Alfa Romeo Racing C39, during the Formula 1 Rolex Australian Grand Prix 2020 from March 13 to 15, 2020 on the Albert Park Grand Prix Circuit, in Melbourne, Australia - Photo Antonin Vincent / DPPI
Fotó: Alfa Romeo Racing
A Forma-1 sportigazgatója, Ross Brawn azt mondja, egyelőre nem világos, mikor és hol veszi kezdetét a száguldó cirkusz 2020-as szezonja, a céljuk azonban az, hogy az elmaradó futamokat valamikor pótolják az idény során.

A száguldó cirkusz vezetősége magyar idő szerint éjfél után jelentette be, hogy a koronavírus miatt törli a hétvégére tervezett Ausztrál Nagydíjat – a kínai verseny elhalasztásáról pedig még februárban döntöttek.

„Kétlem, hogy bárki is átélt már ilyesmit” – mondta Brawn pénteken.

„Én is éltem már át financiális kríziseket, drámákat, de ennek a dolognak a mértéke most hatalmas. Áttekintjük most a helyzetet és azt, amit ezen a hétvégén tanultunk. Reálisan kell látnunk a helyzetet azzal kapcsolatban, hogy mikor kezdhetjük újra, jelenleg ezen dolgozunk.”

„Vannak terveink arra, hogy újraépítsük az idényt, és megpróbáljuk megrendezni annyi elmaradt versenyt, amennyit csak tudunk. Azt gondolom, az embereknek most bizonyos toleranciát kell mutatniuk azzal kapcsolatban, hogy miképp tervezzük újra az idényt az év hátralévő részére.”

Brawn azt mondja, nagyon szerették volna megrendezni az Ausztrál Nagydíjat, de hirtelen rosszra fordultak a dolgot.

„Nagyon szerettünk volna versenyezni, hiszen ez egy igazán jó esemény Melbourne-ben. El akartuk kezdeni a szezont. A Forma-1-nek működnie kell, szóval áttekintettük az egész helyzetet, és amikor úgy döntöttünk, nekivágunk, számos szempontot figyelembe vettünk.”

„De az esetek száma eszkalálódott, főleg az olyan országokban, mint Olaszország. Erre senki sem számíthatott. Az elmúlt hetekben többször beszéltem Mattia Binottóval, az elmúlt 5-7 napban pedig az ő hangulata is változott amiatt, amit Olaszországban látott.”

„Szóval már rajta voltunk ezen a hajon, és optimisták voltunk, hogy meg tudjuk oldani, hogy elkezdődhet a Forma-1-es idény, és némi megkönnyebbülést hozhatunk a nehéz időkben. De amint volt egy pozitív teszt, és egy csapat nem tudta vállalni a szereplést, nyilván kezelnünk kellett egy problémát.”

A McLaren csütörtöki bejelentése, miszerint nem állnak rajthoz, illetve a verseny lefújása között mintegy 12 óra telt el. Brawn azt mondja, rengeteg kihívással kellett megküzdeniük.

„Konzultáltunk a csapatokkal, az egészségügyi hatóságokkal, az FIA-val és a promóterekkel” – mondta az F1 sportigazgatója. „Egész éjszaka fent voltam. Rengeteg kérdést kellett tisztázni. Ismét össze kellett hívni a csapatokat, meg kellett tartanunk egy meetinget. Mindez időbe telik.”

„Nem autokrácia ez, hogy egyedül döntést hozzunk. Rengeteg tényezőt figyelembe kellett vennünk. Úgy gondolom, jól reagáltunk, és megfelelő konklúziókra jutottunk. Beszéltünk az FIA-val, mely Európában van és európai időzóna szerint dolgozik, és beszélnünk kellett Jean Todttal is.”

„Chase [Carey – a Liberty Media elnöke] sajnos épp a levegőben volt, Vietnámból repült ide. Szóval elég stresszes időszak volt. Szóval az, hogy 12 óra alatt kezeltünk mindent, jó.”

Brawn elárulta, természetesen a versenyhétvégét megelőzően is voltak terveik.

„Az egészségügyi hatóságokkal feltérképeztük, mi történik, ha lesz egy esetünk, 5 esetünk, vagy 10 esetünk. De azt soha nem lehet tudni ezen esetek kapcsán, hogy ezek az emberek milyen kapcsolatban voltak az őket körülvevőkkel. Azzal, hogy volt egy eset, és 14 embert karanténba kellett vonni, gyakorlatilag kiütötte a McLarent.”

„Ha ez az egy eset egy másik embernél lett volna, aki más pozícióban van, akkor talán nem érintette volna ennyire a csapatot.”

Görgess tovább, ez is érdekelhet!

HIRDETÉS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Ezeket is ajánljuk!

HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS