Kattints és kövesd velünk az Orosz Nagydíj eseményeit!

  Friss hírek

A Red Bull különös megoldással egyenlítené ki az erőviszonyokat az F1-ben

Egészen különleges mechanizmussal egyenlítené ki az erőviszonyokat a Forma-1-ben a Red Bull: az energiaital-gyárosok a motorfejlesztések 2022-es befagyasztására törekszenek, emellett azonban felmerült az is, hogy korlátoznák a felhasználható üzemanyag mennyiségét is, függően attól, hogy egy csapat éppen hogyan teljesít.

A Red Bull motorpartnere, a Honda néhány hete jelentette be, a 2021-es szezon végén kivonul a Forma-1-ből, így az energiaital-gyárosoknak megoldást kell találniuk a következő évekre.

Az osztrák istállónál azóta többször nyilatkozták, az lenne a legjobb megoldás számukra, ha 2022-től is a Honda motorjait használhatnák: ehhez felvásárolnák a japán gyártó infrastruktúráját, illetve a V6-os erőforrást, mint szellemi terméket, és a továbbiakban ők készítenék el motorjaikat.

Ehhez viszont elengedhetetlen lenne, hogy 2022-től befagyasszák a motorfejlesztéseket, a Red Bull ezen törekvését pedig a Mercedes támogatja is. A Ferrari részéről Mattia Binotto még Portugáliában azt mondta, vannak ennél fontosabb kérdések is jelenleg, például megállapodni a 2026-os motorszabályokban.

A motorfejlesztések befagyasztása egyébként a jelenleg domináló Mercedesnek kétségkívül jól jönne, a Ferrarinak viszont annyira nem – hiszen az olaszok jelenleg is küszködnek motorjaikkal.

A RaceFans értesülései szerint a Red Bull egy olyan javaslattal állt elő, melynek megfelelően részben fagyasztanák be fejlesztéseket, emellett pedig egy teljesítménykiegyenlítő mechanizmussal tennék izgalmasabbá a küzdelmeket. Ez a megoldás lehetővé tenné a gyártók számára, hogy bizonyos szintig fejlesszenek motorjaikon.

Az egyik lehetséges teljesítménykiegyenlítő mechanizmus pedig az lenne, ha minden egyes csapat üzemanyag-felhasználását a teljesítményének megfelelően határoznák meg. Az ötlettel az AlphaTauri csapatfőnöke, Franz Tost állt elő még szeptemberben.

„Ha azt vesszük, hogy a Mercedes jelenleg 3-5 tizeddel gyorsabb mindenki másnál, könnyű kiszámolni, mennyivel kevesebb üzemanyagot kellene adni nekik, hogy kiegyenlítsük a mezőnyt” – mondta a szakember.

Úgy tudni, a Red Bull szeretné, ha két héten belül döntés születne, hogy megállapodhasson a Hondával a motorok felvásárlásáról.

A motorfejlesztések befagyasztásáról szóló javaslatot egyébként az F1 Bizottságának hétfői ülésén is megvitatták, döntés azonban nem született, míg a teljesítménykiegyenlítő mechanizmusról nem egyeztettek.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

További cikkek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!