Az F1-főnök bízik az FIA-ban a Red Bull büntetése kapcsán - F1VILÁG.HU

Az F1-főnök bízik az FIA-ban a Red Bull büntetése kapcsán

HIRDETÉS
A Forma-1 elnök-vezérigazgatója, Stefano Domenicali bízik a Nemzetközi Automobil Szövetségben (FIA), hogy az megfelelő szankciókat alkalmazott a költségvetési plafonra vonatkozó szabályokat megszegőkkel szemben.
Domenicali Stefano, portrait, FIA Formula One World Championship Manufacturer - Prize Giver with FIA President Innovation Medal - Prize Giver and Baumel Mathieu, portrait, FIA World Rally-Raid Championship - Champion co-driver during the 2022 FIA Prize Giving ceremony at Bologna Fiere, on December 9, 2022 in Bologna, Italy - Photo Frédéric Le Floc’h / DPPI

2021-ben az Aston Martin, a Williams és a Red Bull szegte meg a Forma-1 financiális szabályait, ám még előbbi két istálló csak formai hibákat vétett, az energiaital-gyárosok ténylegesen többet költöttek a megengedettnél. Az istállót 7 millió dolláros pénzbírsággal sújtották, és 10 százalékkal kevesebbet használhatják szélcsatornájukat aerodinamikai fejlesztésekre egy 12 hónapos időtartam során.

Stefano Domenicali szerint a költségplafon bevezetése remek lépés volt az F1 számára, a szakember pedig bízik az FIA-ban, hogy a szervezet megfelelően kontrollálni tudja a financiális szabályokat, illetve azok betarttatását.

„Először lépjünk visszább egyet! A költségplafon bevezetése egy pozitív lépés” – mondta a szakember a Gazzetta dello Sport című olasz lapnak. „Nagyobb financiális stabilitásra volt szükségünk a sportban. Korábban csupán a sportszakmai- és technikai szabályok léteztek.”

„A pénzügyi változó bevezetése nem zökkenőmentes. Ezért is fontos, hogy az FIA egy olyan struktúrát hozzon létre, ami nem létezett korábban. A csapatok korábban ahhoz voltak szokva, hogy mindent elköltöttek, amit csak tudtak. Én bízok abban, és remélem, hogy az FIA döntése a Red Bull büntetése kapcsán megfelelő volt.”

„A motorsport-szövetség erős a szabályok kontrollálásában. Ugyanakkor viszont az FIA mindent átstrukturál Mohammed Ben Sulayem irányítása alatt. A rendszernek 100 százalékig hitelesnek kell lennie, mert minden érintett javára kell, hogy váljon: az F1-nek, az FIA-nak, a csapatoknak és a szervezőknek is.”

„Sportként jó egészségnek örvendünk, de nem kell sok ahhoz, hogy ezt újra elveszítsük.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!