Hét sprintfutamot és Grand Slam-bajnokságot tarthatnak jövőre a Forma-1-ben - F1VILÁG.HU

Hét sprintfutamot és Grand Slam-bajnokságot tarthatnak jövőre a Forma-1-ben

HIRDETÉS
Akár 7 sprintfutamos hétvégét is tarthatnak majd a Forma-1-ben jövőre – erről beszélt a száguldó cirkusz elnök-vezérigazgatója, Stefano Domenicali, aki szót ejtett arról is, lehet, hogy 2022-től egy harmadik világbajnoki trófeáért is harcolhat a mezőny.
MONTE-CARLO, MONACO - MAY 22: Second place qualifier Max Verstappen of Netherlands and Red Bull Racing bumps fists with Stefano Domenicali, CEO of the Formula One Group, in parc ferme  during qualifying for the F1 Grand Prix of Monaco at Circuit de Monaco on May 22, 2021 in Monte-Carlo, Monaco. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)

Idén kísérleti jelleggel három helyszínen alkalmazzák az új sprintfutamos formátumot: ennek lényege, hogy a szombati időmérőt egy mintegy 100 km-es sprintkvalifikáció váltja, mely a vasárnapi főverseny rajtsorrendjéről dönt.

A formátumot viszont 2022-re tovább finomítják majd, és nem kizárt, hogy a pénteki időmérő nemcsak a szombati sprintfutam, hanem a vasárnapi verseny rajtsorrendjéről is dönt, és jó eséllyel több pontot is osztanak majd szombatonként.

Stefano Domenicali a Bild című német lapnak nemrég azt mondta, a tervek szerint jövőre már hét versenyhétvégén alkalmazzák az új formátumot.

„A reakciók, a feszültség, a tempó jó. Jelenleg újragondoljuk a formátumot, de el tudom képzelni, hogy 7 sprintfutamunk is lesz” – mondta a szakember, aki szeretné, ha növelnék a sprintfutamos hétvégék presztízsét, és amolyan Grand Slam-hétvégéket tartanának.

„Képzeljük csak el, ha például külön bajnoki cím járna a Grand Slamekért, mint a teniszben. Aki megnyeri sprintfutamokért járó bajnoki címet, és a bajnokságot, az megnyeri a Grand Slamet. A Forma-1-nek változásra van szüksége, és érdekes kell, hogy legyen a fiatal közönség számára is.”

Más kérdés persze, hogy a teniszben nem egészen így működnek a Grand Slamek, a sprintfutamos formátum pedig jelenleg is eléggé megosztja a száguldó cirkusz résztvevőit és rajongóit.

Az F1 vezetősége mindenesetre állítja, bevált a formátum, mely jövőre módosított formában visszatérhet – akár a fentebb említett bővítésekkel együtt.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke, Jean Todt egyébként azt mondta, „semmi sincs még eldöntve” a formátum jövőjével kapcsolatban.

„Először hadd vessünk egy pillantást mindarra, amit a silverstone-i, a monzai és az interlagosi kísérleti hétvégéken tapasztalunk” – mondta a szakember.

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!