Friss hírek

Hét sprintfutamot és Grand Slam-bajnokságot tarthatnak jövőre a Forma-1-ben

Akár 7 sprintfutamos hétvégét is tarthatnak majd a Forma-1-ben jövőre – erről beszélt a száguldó cirkusz elnök-vezérigazgatója, Stefano Domenicali, aki szót ejtett arról is, lehet, hogy 2022-től egy harmadik világbajnoki trófeáért is harcolhat a mezőny.

Idén kísérleti jelleggel három helyszínen alkalmazzák az új sprintfutamos formátumot: ennek lényege, hogy a szombati időmérőt egy mintegy 100 km-es sprintkvalifikáció váltja, mely a vasárnapi főverseny rajtsorrendjéről dönt.

A formátumot viszont 2022-re tovább finomítják majd, és nem kizárt, hogy a pénteki időmérő nemcsak a szombati sprintfutam, hanem a vasárnapi verseny rajtsorrendjéről is dönt, és jó eséllyel több pontot is osztanak majd szombatonként.

Stefano Domenicali a Bild című német lapnak nemrég azt mondta, a tervek szerint jövőre már hét versenyhétvégén alkalmazzák az új formátumot.

„A reakciók, a feszültség, a tempó jó. Jelenleg újragondoljuk a formátumot, de el tudom képzelni, hogy 7 sprintfutamunk is lesz” – mondta a szakember, aki szeretné, ha növelnék a sprintfutamos hétvégék presztízsét, és amolyan Grand Slam-hétvégéket tartanának.

„Képzeljük csak el, ha például külön bajnoki cím járna a Grand Slamekért, mint a teniszben. Aki megnyeri sprintfutamokért járó bajnoki címet, és a bajnokságot, az megnyeri a Grand Slamet. A Forma-1-nek változásra van szüksége, és érdekes kell, hogy legyen a fiatal közönség számára is.”

Más kérdés persze, hogy a teniszben nem egészen így működnek a Grand Slamek, a sprintfutamos formátum pedig jelenleg is eléggé megosztja a száguldó cirkusz résztvevőit és rajongóit.

Az F1 vezetősége mindenesetre állítja, bevált a formátum, mely jövőre módosított formában visszatérhet – akár a fentebb említett bővítésekkel együtt.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke, Jean Todt egyébként azt mondta, „semmi sincs még eldöntve” a formátum jövőjével kapcsolatban.

„Először hadd vessünk egy pillantást mindarra, amit a silverstone-i, a monzai és az interlagosi kísérleti hétvégéken tapasztalunk” – mondta a szakember.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!