Hivatalos: Mekies lesz az AlphaTauri új csapatfőnöke! - F1VILÁG.HU

Hivatalos: Mekies lesz az AlphaTauri új csapatfőnöke!

Jelentős átszervezéseket hajt végre az AlphaTauri Forma-1-es csapata, ennek részeként pedig a 2023-as szezon végén távozik a csapatfőnök, Franz Tost. Az osztrák szakember helyét a Ferraritól érkező Laurent Mekies veszi át.

Mekies Ferraritól való távozásáról már hónapokkal ezelőtt is pletykáltak, akkor azonban Fred Vasseur, a Scuderia csapatfőnöke határozottan cáfolta, hogy a neves szakember otthagyja az istállót. Az AlphaTauri viszont szerdán bejelentette, a csapaton belüli átszervezések részeként Mekies veszi majd át a csapatfőnöki teendőket.

A faenzai istálló tájékoztatása szerint vezérigazgatóként a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) korábbi alapembere, Peter Bayer csatlakozik majd hozzájuk, Franz Tost pedig az idei szezon végén leköszön a csapatfőnöki pozícióról. Helyére érkezik majd meg Laurent Mekies, aki jelenleg a Ferrari sportigazgatói feladatait látja el. Ő egyébként visszatér az olasz istállóhoz, hiszen korábban már dolgozott a Toro Rossónál, sőt, annak elődjénél, a Minardinál is, ahol többek között Baumgartner Zsolt versenymérnökeként tevékenykedett.

Franz Tost azóta irányítja az AlphaTauri F1-es csapatát, hogy a Red Bull 2005-ben felvásárolta a Minardit: az ő vezetésével szerezte az istálló első királykategóriás győzelmét még 2008-ban, Sebastian Vettel révén, majd 2020-ban Pierre Gaslyval újabb sikert ünnepelhetett.

De pályafutása során Tost komoly szerepet vállalt a Red Bull tehetségeinek gondozásában is: az ő csapatánál bontogatta szárnyait Vettel és Gasly mellett a kétszeres világbajnok Max Verstappen, valamint Daniel Ricciardo és Carlos Sainz is. Az AlphaTauri tájékoztatása szerint Tost 2024-ben tanácsadóként segíti majd a csapat munkáját. Az istállóhoz ugyancsak csatlakozó Peter Bayer az AlphaTauri stratégiai irányításáért felel majd vezérigazgatóként.

„Mindenekelőtt szeretnék köszönetet mondani Dietrich Mateschitznek, aki hihetetlen lehetőséget adott számomra azzal, hogy az elmúlt 18 évben a Scuderia Toro Rosso és a Scuderia AlphaTauri csapatfőnöke lehettem” – fogalmazott a leköszönő Tost. „Igazi megtiszteltetés számomra, hogy ilyen hosszú ideig irányíthattam a csapatot, és nagy öröm számomra, hogy ennyi motivált és képzett szakemberrel dolgozhatok együtt, akik osztoznak a Forma-1 iránti szenvedélyemben.”

„67 évesen itt az ideje, hogy átadjam a stafétát, Peter és Laurent pedig két igazán profi szakember, akik a következő szintre emelhetik a csapatot. Szeretnék köszönetet mondani mindenkinek a kiváló együttműködésért.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Hivatalos: Mekies lesz az AlphaTauri új csapatfőnöke!
Lassan nekilát a saját váltó fejlesztésének az Aston Martin
Gasly gratulál Oconnak, de csalódott a saját versenye miatt
Stroll: Nem tudom, hogy sírjak, vagy nevessek…
A Ferrari elnézést kért Leclerc-től a Monacóban történtekért

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!