Friss hírek

Racing Point: A Renault-nak és a McLarennek szabad másolnia a Mercedest?!

Nem a Racing Point csapata az egyetlen, mely másolja a Mercedes domináns versenyautóit – ezt mondja Andrew Green, a silverstone-i istálló technikai igazgatója.

A Racing Point csapatát rengeteg kritika érte 2020-ban azért, amiért lényegében lemásolta a Mercedes tavalyi, világverő modelljét.

A jövőre már Aston Martin néven szereplő istálló szoros partnerséget ápol a német csapattal, emiatt pedig a Mercedes koncepcióját kezdte el követni idei autójával.

Hirdetés
 

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) végül megállapodott a csapatokkal abban, hogy a jövőben nem engedélyezi a klónautók használatát a Forma-1-ben.

Andrew Green, a Racing Point technikai igazgatója viszont azt mondja, véleménye szerint túl messzire megy az FIA ezzel a szabályozással.

„A pontosítások kimondják, hogy nemcsak, hogy nem rekonstruálhatsz egyes alkatrészeket, de még más koncepcióit is tilos adoptálni” – fogalmazott a szakember.

„Pedig a szabály nem ezt mondja. Ez egy téves értelmezés. Hogyan bizonyítják, hogy nem alkalmaztad egy másik autó koncepcióját? Hol kezdődik a dolog, és hol ér véget?”

„A McLaren például nem használhatná új orrát és első szárnyát, amelyekhez egyértelműen a Mercedest használták mintaként. Panaszkodott bárki is azért, hogy lemásolták? Vagy csak a Racing Pointnak nem szabad?”

„Ha tilos más koncepciókat adoptálni, akkor mindenki stagnálna, a jó koncepció pedig mindig dominálna a többihez képest. És ez ütközne a sportág azon érdekeivel, amiket el szeretne érni a 2022-es szabályokkal.”

„Továbbra is nézni fogjuk a többi autót, hogy ötleteket és inspirációt nyerjünk. Ha a többi csapat azt mondja, hogy ők nem, és minden ötlet a sajátjuk, akkor álmodoznak…”

„Nézzék csak meg a Renault-t! Az autó teljes eleje egy másolat a Mercedesről! Az a csapat másol a legjobban, amelyik a leginkább kiabál!”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!