Friss hírek

Leclerc tudja, lassan neki kell irányt mutatnia a Ferrarinak

GP BELGIO F1/2020 -  GIOVEDÌ 27/08/2020  
credit: @Scuderia Ferrari Press Office Charles Leclerc
A Ferrari Forma-1-es csapatának ifjú titánja, Charles Leclerc azt mondja, pontosan tudja, hogy felelőssége van abban, hogy iránymutatásaival jó irányba terelje a patinás olasz istálló fejlesztéseit, és főleg ezekben a nehéz időkben kell kőkeményen dolgozniuk azon, hogy mihamarabb újra a győzelmekért harcoljanak.

Leclerc-rel még tavaly decemberben hosszabbított szerződést a Ferrari, a fiatal tehetség így 2024 végéig biztosan a maranellóiakat erősíti, miközben négyszeres világbajnok csapattársa, Sebastian Vettel az idei szezon végén távozik a csapattól.

A Ferrari számára kiábrándítóan indult a 2020-as idény, a csapatnál pedig pontosan tudják, jövőre is nehéz dolguk lesz, így leghamarabb 2022-ben számíthatnak újabb győzelmekre.

IRÁNYT KELL MUTATNIA

Leclerc a Forma-1 hivatalos weboldalának adott hosszabb interjút még Belbiumban – ebben elárulta, bár egy ideje már ismert tény Vettel távozása, nem érzi úgy, hogy nagyobb teher lenne a vállán, noha tudja: komoly felelőssége lesz abban, hogy jó irányba terelje a Ferrarit.

„Nem érzek sokkal több felelősséget tavalyhoz képest, a csapat jobbára ugyanaz, mint tavaly, még mindig itt van Seb, aki egy négyszeres világbajnok, szóval amíg ő itt van, nem is tudom… Sokkal többet ért el a sportban, mint én, úgyhogy nehéz így érezni, de teljes mértékben tisztában vagyok azzal, hogy segítenem kell a csapatot, hogy erősek legyünk a jövőben, és jelenleg én vagyok az egyetlen a csapatnál, akinek hosszú távú szerződése van” – nyilatkozta a monacói pilóta.

„Jól kell tehát dolgoznunk, és tudom, hogy az én felelősségem az, hogy helyes irányba tereljem a csapatot a fejlesztésekkel. De ez nem sokat változtat azon, ahogy korábban is dolgoztam. Elmagyarázom, hogy mik a problémák az autóval, amik korlátoznak abban, hogy gyorsabb legyek.”

Fotó: Scuderia Ferrari

VERSENYZŐKÉNT FEJLŐDIK

Leclerc hozzátette, bár nehéz dolguk van az idei autóval, és kihívásokkal teli az idény, úgy érzi, egyre jobb versenyzővé válik.

„Nehéz év az idei, másfelől viszont úgy érzem, hogy sikerül fejlődnöm az autóban, és ez jó érzés. Szóval igen, nehéz, szívesebben harcolnék jobb pozíciókért, ugyanakkor viszont látom, hogy mennyit javulok versenyzőként, és mennyit fejlődtem főleg tavalyhoz képest. Ez pedig nagy elégedettséggel tölt el. De persze nehéz ezekért a helyezésekért harcolni. Szóval keményen kell dolgoznunk azért, hogy visszakerüljünk oda, ahol tavaly voltunk.”

A fiatal pilóta pedig nem érzi a terhét annak sem, hogy a Forma-1 történetének legpatinásabb csapata várja tőle a megváltást, sőt!

„Extra motivációt ad” – vágta rá habozás nélkül. „A Ferrari mindig egy álom volt számomra, szóval az, hogy ennél a csapatnál versenyezhetek, és ez a logó ott lehet a ruházatomon, nagyszerű érzés, egyszerűen őrületes. Az ember meg sem tudja szokni. De mindez csak motivál arra, hogy jól szerepeljek, főleg az ilyen nehéz időkben. Extra motivációt ad ahhoz, hogy a Ferrari nevét visszavigyük az élre!”

KESERÉDES ELSŐ GYŐZELEM

Leclerc tavaly két futamot nyert meg a Ferrarival – az elsőt Belgiumban, a másodikat pedig Scuderia otthonában, Monzában. A fiatal tehetség első győzelme keserédesre sikeredett, hiszen egy nappal barátja, Anthoine Hubert halála után kellett helytállnia.

„Egy nagyon nehéz verseny volt a tavalyi. Először is azért, mert egy barátot veszítettem el, de azért is, mert másnap ugyanezen a pályán kellett versenyeznem” – emlékezett vissza Leclerc.

„Nagyon nehéz volt, hiszen az embernek mindig eszébe jutott a dolog, amikor elhaladt abban a kanyarban, ahol életét veszítette. Szóval nagyon-nagyon nehéz volt. Ugyanakkor viszont nagyon büszke voltam, hogy nyertem, és Anthoine-nak ajánlhattam ezt a győzelmet.”

„Nehéz volt autóba ülni… Látni az édesanyját, a testvérét… Nehéz pillanatok voltak a verseny előtt is már, a rajtrácson. Emlékszem, hogy beszéltem Pierre-rel [Gasly], és Anthoine édesanyjával is, akik azt mondták nekem, hogy ’meg kell ezt nyerned érte’. Ez kétségkívül még jobban motivált, és emlékszem, hogy a verseny során sokat gondoltam Anthoine-ra, szerettem volna nagyon jól szerepelni miatta.”

MIT HOZ A JÖVŐ?

A nagy kérdés persze az, mit tartogat a jövő Leclerc és a Ferrari számára. Bár erre ma még a fiatal pilóta sem tudja a választ, egy biztos: rajta nem fog múlni a siker, és kőkeményen dolgozik majd azon, hogy a maranellói istálló nevét ismét a legjobbak között említsék.

„Nyilvánvalóan nagyon keményen dolgozunk – ahogy már korábban is mondtam –, hogy javítsunk a dolgokon.”

„Keményen nyomjuk, soha nem dolgoztam még ennyire szorosan együtt egy csapattal, hogy megértsük, mit csinálhatnánk jobban. Mindenkit űzünk-hajtunk, hogy a legtöbbet hozzuk ki a csapatunkból. De ez rendkívül érdekes feladat is, hiszen ez az első alkalom pályafutásom során, hogy hosszú távra szóló szerződésem van egy csapattal, és sorozatban két évig ugyanannál az istállónál lehetek. Ez egy új dolog számomra, de nagyon izgalmas, és nem is remélhettem volna jobb csapatot ehhez a Ferrarinál.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

Ezeket is ajánljuk!

További hírek

Exkluzív F1-es videók!

Imádod a Forma-1-et? Megnézel mindent, ami kedvenc sportágadról szól? Akkor ne maradj le YouTube-csatornánk újdonságairól sem!