A Red Bull tiltakozhat, mégis használja DAS-rendszerét a Mercedes - F1VILÁG.HU

A Red Bull tiltakozhat, mégis használja DAS-rendszerét a Mercedes

HIRDETÉS
Német sajtóértesülések szerint tiltakozni fog a Mercedes trükkös kormányrendszere ellen a Red Bull Forma-1-es csapata Ausztráliában – a német istálló ennek ellenére úgy tervezi, használja majd DAS-rendszerét Melbourne-ben.
2020 Barcelona Pre-Season Test 2, Day 1 - LAT Images Valtteri Bottas Mercedes

A trükkös megoldást először a barcelonai tesztek második napján használta az istálló – a DAS-rendszer lényege, hogy a versenyzők az optimális gumihőmérséklet szinten tartásának érdekében a kormány előre-hátra mozgatásával állítani tudnak az első kerekek dőlésszögén.

A Mercedesnél állítják, szabályos a megoldásuk, annak fejlesztése során ugyanis folyamatosan kapcsolatban álltak a Nemzetközi Automobil Szövetséggel.

Ennek ellenére több istálló – köztük a Red Bull Racing is – megkérdőjelezi a DAS-rendszer legalitását. Az energiaital-gyárosok ügyvédei már keresik a lehetőségeket – arra keresik a választ, a Mercedes megoldása megfelel-e a szabályokban foglaltaknak, miszerint a kormányt a versenyautó irányváltására kell használni.

Így működik a Mercedes DAS-rendszere

A Mercedes azt tervezi, használja rendszerét Melbourne-ben, még akkor is, ha a rivális csapatok tiltakozni fognak ellene. Az Albert Parkban ugyanis különösen hasznos lehet trükkös fejlesztése, hiszen az első abroncsok felmelegítése nagy kihívást jelent itt, főleg, hogy szombatra 17°C körüli hőmérsékletet jósolnak.

Ha a Red Bull tiltakozni fog a rendszer ellen, várhatóan az időmérő után teszi azt meg, azzal okozhatja ugyanis a legnagyobb kárt a Mercedesnek.

Elméletben egyébként az ezüstnyilak megvárhatnák, amíg csitulnak a kedélyek, vagy amíg az FIA hivatalosan is eloszlat minden kételyt a DAS-rendszerrel kapcsolatban – 2018-ban hasonlóképp tettek, amikor a Ferrari megkérdőjelezte a hátsó felnik szabályosságát.

A Mercedes akkor a tiltakozás miatt változtatott, habár később az FIA szabályosnak minősítette újítását.

„Akkor nem engedhettük meg magunknak, hogy kockáztassunk, hiszen a bajnoki trófea már a zsebünkben volt. Most viszont előbb még meg kell nyernünk a bajnokságot” – mondják a Mercedesnél.

Márpedig a legapróbb előny is kincset érhet a Red Bull-lal és a Ferrarival szemben – a DAS-rendszer épp ezért kerül fel a Mercedesekre Ausztráliában.

Hirdetés

A Red Bull egyébként a Mercedes hátsó fékhűtését is megkérdőjelezte, ezt jelezték is az FIA-nak, akik egy új technikai direktívát adtak ki nemrég – mellyel lényegében megtiltották az ezüstnyilak megoldásának használatát.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!