Friss hírek

Aggódik a Ferrari, határozott ellenőrzést vár az FIA-tól

A Ferrari Forma-1-es csapata arra figyelmeztette a sportág irányító testületét, a Nemzetközi Automobil Szövetséget (FIA), nagyon figyeljen oda arra, hogy az istállók betartják-e a költségplafonra vonatkozó regulákat az idei szezonban, nehogy megkerüljék a szabályokat, hiszen ezáltal komoly előnybe kerülhetnek a fejlesztési háború során.

A 2022-es idényre teljesen megváltoztak a Forma-1 technikai szabályai, az új versenyautók fejlesztése pedig óriási ütemben zajlik majd a szezon során. A mezőny tagjainak ugyanakkor nincs könnyű dolga, hiszen az évi 140 millió dolláros költségkeret behatárolja a lehetőségeiket. A Ferrari csapatfőnöke, Mattia Binotto szerint az F1-nek garantálnia kell, hogy senki sem lépi át a költési határokat, az ugyanis döntő lehet az idei világbajnokság szempontjából.

„A költségplafon hatással lesz a fejlesztési ütemre. Szerintem ez kulcstényező, és meg kell bizonyosodnunk arról, hogy megfelelően felügyelik, mert ez akár el is döntheti a fejlesztési küzdelmet” – mondta a szakember a vasárnapi, szaúdi verseny után.

Hirdetés
 

Még a dzsiddai hétvégét megelőzően a Red Bullt irányító Christian Horner nyilatkozott úgy, a csapatoknak nagyon taktikusan kellett felállítaniuk fejlesztési terveiket az idei évre.

„Azt gondolom, nagyjából minden csapat nagyon közel van a határhoz idén. Nagyon agresszívek a fejlesztések, szóval nagyon taktikusnak kell lenni, hogy hogyan használjuk fel a pénzt a fejlesztésekre” – magyarázta. „Ahelyett, hogy amilyen gyorsan csak lehet, annyi teljesítményt hozunk ki az autóból, amennyit csak tudunk, inkább szelektálnunk kell a költségek alapján. Szóval a hatékonyság a lényeg.”

A Forma-1 elnök-vezérigazgatója, Stefano Domenicali nemrég egy interjúban maga is bevallotta, neki két aggálya is van a költségplafonnal kapcsolatban.

„Az egyik a kontroll, mert ha azok, akiknek szabályozni kell, lemaradnak valamiről, a teljes rendszer összeomlik” – mondta az olasz szakember. „Ma már nem elég csak a technikai oldalt ellenőrizni, egy szigorú financiális kontrollra is szükség van, ezért az FIA arra készül, hogy még robosztusabban lép fel saját szerepkörében.”

„A másik dolog pedig néhány olyan változóra vonatkozik, amiket nehéz volt előre jelezni a financiális szabályok elindításakor. Az infláció előre nem látható irányba halad, és a szállítási költségek is oly módon emelkedtek az elmúlt hetekben, hogy nagyon nehéz volt megjósolni őket. Lesznek egyeztetések a megfelelő megoldások megtalálásához, de a középpontban annak az elvnek kell lennie, hogy mindenkinek ugyanazokat a lehetőségeket kell garantálnunk.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!