Ezt gondolják a versenyzőtársak a Vettel-büntetésről

Fotó: Renault
The FIA Press Conference (L to R): Nico Hulkenberg (GER) Renault F1 Team; Romain Grosjean (FRA) Haas F1 Team; Pierre Gasly (FRA) Red Bull Racing; Carlos Sainz Jr (ESP) McLaren; Antonio Giovinazzi (ITA) Alfa Romeo Racing. French Grand Prix, Thursday 20th June 2019. Paul Ricard, France. Hülkenberg
Várhatóan pénteken hoznak döntést Sebastian Vettel montreali büntetésének ügyében, miután a Ferrari Forma-1-es csapata az ügy felülvizsgálatát kérte a Nemzetközi Automobil Szövetségtől (FIA). A történtekről Franciaországban a versenyzőtársak is elmondták véleményüket.

Az FIA versenybírói pénteken, 14:15-től hallgatják meg a Ferrari Forma-1-es csapatának képviselőit, köztük a négyszeres világbajnok Sebastian Vettelt, aki a Kanadai Nagydíjon 5 másodperces időbüntetése miatt elveszítette a győzelmet.

Vettelt azért büntették meg, mert a verseny 48. körében kicsúszása után a stewardok indoklása szerint veszélyesen tért vissza a pályára, akadályozva ezzel az őt üldöző Lewis Hamiltont.

A Francia Nagydíj csütörtöki sajtótájékoztatóján természetesen téma volt a Vettel-ügy, a versenyzőtársak így elmondhatták véleményüket az esettel kapcsolatban.

Nico Hülkenberg, a Renault versenyzője elárulta, nem ért egyet a büntetéssel.

„Az én véleményem az, hogy ilyen a versenyzés. A füvön nehéz kontrollálni az autót, nehéz visszatérni a pályára, hiszen az autód nincs teljes mértékben az irányításod alatt, nincs megfelelő tapadás” – mondta Hülkenberg.

„Szóval számomra ez egy versenyincidens volt. Ami a szabályokat illeti, szerintem minden hétvégén eltérően ítélnek meg dolgokat, mások a stewardok. Úgyhogy nem feltétlenül érzem azt, hogy most változtatni kellene a regulákon.”

A Haas színeiben versenyző Romain Grosjean arról beszélt, sokszor két, egymástól teljesen különböző incidensben is hasonló büntetést alkalmaznak.

„Két incidens nagyon különböző tud lenni, a büntetés mégis ugyanaz. Én például Monacóban fél kerékkel átléptem a kijárati vonalat, 5 másodperces büntetést és 1 büntetőpontot kaptam. Verstappent veszélyesen engedték ki a bokszból, ütközött Bottasszal, és ő ugyanilyen büntetést kapott, mert ez van leírva a szabálykönyvben” – magyarázta a francia.

„Szerintem olykor a stewardoknak is nehéz döntést hozni, hiszen minden le van írva.”

„Ami Sebet illeti, szerintem ő az egyetlen, aki tudja, hogy tudta-e volna jobban kontrollálni az autót, és tudott-e volna nagyobb helyet hagyni jobb oldalon. Mi nem tudhatjuk, nincs hozzáférésünk a telemetriához, és azt is csak Seb tudja, hogy látta-e Lewist. Hogy büntetést érdemelt-e, azt nem az én dolgom megítélni, minden, amit mondhatok, hogy csak Seb tudja, hogy hagyhatott-e volna több helyet, vagy sem.”

Pierre Gasly hozzátette, minden attól függ, Vettel, vagy éppen Hamilton szemszögéből nézzük-e a történteket. Az mindenesetre elmondása szerint nem kétséges, hogy a versenybíróknak nagyon nehéz dolguk van.

„Egyetértek az előttem szólókkal, de azt gondolom, nagyon nehéz elfogadni azt, amikor az ember elsőként szeli át a célvonalat, és aztán azt mondják neki, hogy második lettél” – fogalmazott a Red Bull versenyzője.

„Szerintem az egész azon múlik, milyen szemszögből nézzük. Ha Seb szempontjából, akkor ez nyilván egy nagyon kemény büntetés volt. Ha Lewis oldaláról közelítjük meg, akkor azt mondhatjuk, hogy talán megnyerhette volna a versenyt az incidens nélkül.”

„De amikor az ember Forma-1-es autókkal versenyez ekkora tempóval, és feszegeti a határokat, ilyen dolgok megtörténnek. Ez is része a versenyzésnek. Nehéz meghúzni a vonalat, de azt gondolom, nagyon nehéz dolog volt ily módon elveszíteni a győzelmet.”

A McLaren versenyzője, Carlos Sainz már jóval élesebben fogalmazott. A McLaren versenyzője szerint nem kellett volna megbüntetni Vettelt, és hozzátette: ő is ugyanazt tette volna, amit a német.

„Mint bármelyik Forma-1-rajongó, én is csalódott voltam, amikor láttam a büntetést” – mondta a spanyol.

„Mindenekelőtt azért, mert versenyzőként én is ugyanazt tettem volna, mint Seb. Visszatértem volna a pályára, és próbáltam volna megtartani az első helyet, függetlenül attól, hol van az autóm. Hogy veszélyes volt? Talán igen, de mi nem veszélyes a Forma-1-ben? Mindig van egy kis veszély, mindig közel vagyunk a falakhoz, és azt gondolom, Lewist nem fenyegette egy óriási baleset, szóval…”

„Azt gondolom, nem volt okuk büntetni, de a szabályok le vannak írva, a versenybírók pedig ezeket alkalmazták. Szóval azt sem igazán értem, miért a stewardokat kritizálták az elmúlt hetekben, hiszen ők csak a dolgukat végzik. Van egy szabály, amit alkalmazniuk kell, és ők pontosan ezt tették.”

„Szóval nem a versenybírók, és nem Seb hibája – és nem is Lewisé. Egyszerűen csak van egy szabály, aminek nem kellene lennie, és ami túlságosan drasztikus, és nem megfelelően interpretálja a versenyzés fogalmát.”

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Exkluzív F1-es videók!

Imádod a Forma-1-et? Megnézel mindent, ami kedvenc sportágadról szól? Akkor ne maradj le YouTube-csatornánk újdonságairól sem!